‘Vrouwen die raken’ op afterwork voor Internationale Vrouwendag in Brugge

© Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In Het Entrepot in Brugge vond gisterenavond een afterwork evenement plaats in het kader van Internationale Vrouwendag. Heel wat inspirerende vrouwen namen het woord en het evenement werd op de dansvloer afgesloten op de tonen van de vrouwelijke DJ Nez Nez.

Zondag 8 maart is Internationale Vrouwendag, maar de dienst diversiteit van Stad Brugge organiseerde vrijdagavond in Het Entrepot al een voorsmaakje. Daar vond namelijk de ‘Women Afterwork’ plaats. De vrouw werd er in de schijnwerpers gezet en de vele activiteiten en inspirerende sprekers boeiden jong en oud.

Het evenement was opgebouwd rond een sociaal-artistiek project en zes vrouwelijke sprekers die vertelden over uiteenlopende aspecten van het ‘vrouw zijn’. Er werd gestart met het sociaal artistieke project ‘vrouwen die raken’. Daarbij nemen vrouwen plaats aan een lange tafel en luisteren ze vijf minuten geblinddoekt naar een podcast met fragmenten uit levensverhalen van vrouwen. Door die verhalen te beluisteren moet er verbinding ontstaan tussen jezelf/jouw levensverhaal en die vrouwen die vertellen over hun kwetsbaarheid en hun kracht. Tegelijk gaven de vrouwen die hun verhaal vertelden een zachte handmassage.

'Vrouwen die raken' op afterwork voor Internationale Vrouwendag in Brugge
© Davy Coghe

Bij de sprekers kwam onder meer Pascale Cockhuyt aan bod. Zij is coördinator van vzw Wieder en vertelde over de kracht van vrouwen in armoede. Ook Stefanie Devrieze van biscuiterie Oud Huis Deman kwam aan bod. Stefanie runt samen met haar moeder deze succesvolle Brugse onderneming, die al vijf generaties lang door vrouwen wordt gerund. Greet Chielens kwam dan weer vertellen over haar alternatief uitvaartbedrijf Doodgewoon. Ineke Bruynooghe kwam vertellen over het ongewenst kinderloos zijn in een wereld waar het hebben van kinderen als de norm wordt gezien. Cynthia Owembabazi vertelde over haar job bij Stad Brugge als ‘toeleider in diversiteit’, waarbij ze een brug legt tussen nieuwkomers en diensten en organisaties die hen kunnen op weg helpen. Art director en opiniemaker Jozefien Daeleman had het op haar beurt over beelvorming, gendergelijkheid en al dan niet realistische rolmodellen.

Voorafgaand aan deze vrouwelijke sprekers namen ook nog burgemeester Dirk De Fauw (CD&V) en schepen Pablo Annys (sp.a) het woord. De burgemeester liet verstaan dat er internationaal veel positieve signalen en verhalen zijn over vrouwen die hun rechtmatige plaats opnemen maar dat het blijvend noodzakelijk is om aandacht te schenken aan gelijkheid tussen man en vrouw en de plaats van de vrouw in de maatschappij. Schepen Annys toonde zich tevreden over dit initiatief van de diversiteitsdienst met een breed scala aan boeiende sprekers én de mooie opkomst ervoor. Het evenement werd besloten op de dansvloer op de tonen van de, vrouwelijke, DJ Nez Nez.

(PDV/foto DC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier