Vrouw krijgt tien jaar cel voor moordpoging op haar ex-man

De vrouw probeerde haar man te vermoorden in het Vrijbos in Jonkershove. © JL
Redactie KW

De 68-jarige Rita D. is in beroep veroordeeld tot tien jaar cel voor de moordpoging op haar ex in het Vrijbos in Jonkershove bij Houthulst. In eerste aanleg kreeg ze nog zes jaar cel. Toch komt de vrouw nog goed weg, want het openbaar ministerie had 17 jaar gevorderd.

De brutale moordpoging dateert van 17 april 2015, op de parking van het Vrijbos in Jonkershove, Houthulst. L. ging er wandelen met zijn honden, maar werd verrast toen de wagen van zijn ex Rita D. er stond.

Het koppel was al – na 25 jaar huwelijk – 16 jaar uiteen en ook al 10 jaar officieel gescheiden. Toch kon D., op het moment van de feiten 63, het nog steeds niet verkroppen dat L. haar jarenlang had bedrogen en weigerde alimentatie te betalen. Na de scheiding werd beslist dat Rita D. haar ex. 75.000 euro moest betalen om het huis te mogen behouden, maar er was nog discussie over 15.000 euro.

Fannytje

Maandenlang liep ze met een revolver bij zich, die ze het koosnaampje Fannytje gaf. Op 17 april was het zover. Volgens getuigen was Rita D. er al een uur aan het wachten. Toen ze haar ex zag, schoot ze hem in de rug en kort daarna loste ze nog een nekschot. “Jij hebt mijn leven kapot gemaakt, ik nu dat van jou”, riep ze.

Door een technisch probleem bij het wapen had het nekschot onvoldoende kracht, waardoor L. als bij wonder de aanslag overleefde. De man slaagde er nog in om zijn ex te overmeesteren, haar revolver af te nemen en met zijn auto naar huis te rijden. Door de schermutseling liep Rita D. een heupbreuk op en werd ze op de grond in het bos aangetroffen.

Thuis zeeg L. neer in een plas bloed en raakte hij in kritieke toestand. In het ziekenhuis haalden de artsen twee kogels uit zijn lichaam. De man herstelde uiteindelijk vrij snel, omdat er geen vitale organen werden geraakt, maar het had weinig gescheeld.

Alibi

Rita D. had intussen aan een alibi gewerkt, door met een vriendin af te spreken om die dag naar Malaga op reis te gaan. En tegen haar partner zei ze dat ze naar een reconstructie moest van een ongeval dat ze had meegemaakt. Ze verspreidde bewust leugens om de speurders op het verkeerde been te zetten.

Het baatte niet en D. verscheen toch voor de rechter. Ze kreeg in eerste aanleg 6 jaar cel, maar dat vond het parket veel te weinig en vorderde in beroep 17 jaar cel. “Er is niks laffer dan iemand in de rug te schieten”, vorderde de procureur-generaal. “Nadien nam zij zelf de rol van slachtoffer aan, door te veinzen dat ze zelf het slachtoffer was geworden van een aanval. Dit was dus een zeer beredeneerde poging tot moord.”

Blanco strafblad

Enkel haar blanco strafblad deed de procureur-generaal haar vordering milderen van de maximumstraf van 20 jaar naar 17 jaar cel. Zelf hoopte Rita D. op een straf met uitstel. “Ze is een rustig persoon, maar op dat moment is de emmer overgelopen”, geeft haar advocate toe. “Ze heeft geen mooi leven gehad met meneer L. Ze heeft zwarte sneeuw gezien, had geen geld voor cursussen of trein. Ze werd bedrogen en belogen. 17 jaar cel betekent levenslang voor haar. Als ze die straf krijgt, komt ze de gevangenis niet meer levend buiten.”

Volgens de psychiaters is er ook geen gevaar op recidive. “Volgens haar kinderen is ze niet opvliegend, maakt ze nooit ruzie. Haar zoon heeft zelfs een duurzame relatie met de dochter van de minnares van haar ex-man. Wat is de relevantie om vijf jaar na de feiten, iemand voor 17 jaar op te sluiten?” De advocate vroeg daarom een straf met uitstel.

Opkropping van frustraties

Nu woont ze bij een van haar kinderen in Kortemark en gaf het hof mee dat ze heel veel spijt had. “Het is surrealistisch om de persoon te zien die zoiets heeft gedaan”, vertelde ze over zichzelf. “Ik ben zo niet, ik begrijp niet dat zoiets is kunnen gebeuren! Het was een opkropping van frustraties.”

Het hof hield daar allemaal rekening mee, maar ging toch niet in op de vraag op een straf met uitstel. Rita D. moet toch voor tien jaar naar de gevangenis. De vrouw is nu nog vrij onder voorwaarden sinds 8 maart 2016. De procureur-generaal vroeg haar onmiddellijke aanhouding, maar daar ging het hof niet op in. De vrouw krijgt de kans om eerst nog een aantal praktische zaken te regelen. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier