Vroegere Carrefour wordt straks Poolse supermarkt

Straks krijgt Wevelgem ook een Poolse supermarkt, zoals deze ‘Promo’ in Deinze©Stefaan Lernout
Straks krijgt Wevelgem ook een Poolse supermarkt, zoals deze ‘Promo’ in Deinze©Stefaan Lernout
Redactie KW

Het pand in de Kortrijkstraat waar vroeger de Carrefour huisde, krijgt na drie jaar nieuwe huurders. Vanaf april komt Promo er, een Poolse supermarkt. Naast Poolse producten kan je er ook terecht voor vers brood, vlees, fruit en groenten en dit van maandag tot zondag.

Poolse supermarkten in het straatbeeld, het is even wennen maar zo uitzonderlijk zijn ze nu ook weer niet. Je vindt ze al in Kuurne, Waregem en Roeselare en straks dus ook in Wevelgem. Het heeft er onder meer mee te maken dat heel wat Polen zich in de regio gevestigd hebben. Van die 1.138 Wevelgemse inwoners met een vreemde nationaliteit zijn er 120 Polen. Daarmee vormen ze – na de 166 Franse inwoners – de tweede grootste bevolkingsgroep.

Veel Polen verblijven hier tijdelijk, om te werken. Het is dan ook helemaal niet zo verwonderlijk dat er in Wevelgem een Poolse supermarkt komt.

Kielbasa worst

Hier komt straks een nieuwe Poolse supermarkt.©Stefaan Lernout
Hier komt straks een nieuwe Poolse supermarkt.©Stefaan Lernout

Bahman Gurji, de toekomstige uitbater van de Wevelgemse Promo Supermarkt, geeft nog een andere verklaring. “De producten zijn een succes. Onze voeding is heel lekker en bovendien goedkoop. We merken dat de mensen echt aangetrokken worden. Ook niet-Polen vinden hier hun gading. We denken er trouwens aan om een bakkerij in de winkel te integreren, aangezien we gemerkt hebben dat daar lokaal vraag naar is.”

Alle producten die worden aangeboden zijn honderd procent Pools. Het gamma is enorm, zoals je van een supermarkt mag verwachten. Vers brood, fruit, groenten en vlees, taart in allerlei vormen en smaken, alcohol, cosmetica, huishoudproducten…De namen klinken wel vreemd natuurlijk, of wie had al gehoord van Tyskie bier of van een Kielbasa worst?

Traditionele gerechten

Bahman zal de klanten met plezier ook inwijden in de Poolse keuken.

“Wat je zeker eens moet proeven zijn Pierogi. Dat zijn halvemaanvormige dumplings met een verscheidenheid aan vullingen. Ook Bigos is een aanrader. Dat is een stoofpotje op basis van kool, heel lekker en kleurrijk! Gołabki is gehakt met uien en rijst gewikkeld in een koolblad dat een soort envelop vormt. Vervolgens wordt dit gekookt in tomatensaus. We bieden een brede selectie aan van kazen en hammen, allemaal ingevoerd uit Polen. In onze bakkerij zal je traditioneel Pools brood vinden, en veel zoetigheden zoals onze Patsjek- donuts. We nodigen alvast de Wevelgemse bevolking uit om onze traditionele gerechten te proeven.”

De Promo supermarkt vult sowieso een nood, inwoners van het centrum zullen niet ver hoeven te wandelen voor een portie verse groenten, een brood of een pak suiker. Het zal wel even wennen worden aan de vreemde namen, maar Bahman zelf leert alvast Nederlands. (SL)

De supermarkt zal normaal gezien vanaf april de deuren openen, de openingsuren zijn ruim: van 9 tot 20 uur. Zeven dagen op zeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier