Vroeger & Nu: Burgemeester Vandenbogaerdelaan amper veranderd sinds Eerste Wereldoorlog

De Burgemeester Vandenbogaerdelaan tijdens WO I.© (foto Ten Mandere-Erfgoedbank Midwest)
De Burgemeester Vandenbogaerdelaan tijdens WO I.© (foto Ten Mandere-Erfgoedbank Midwest)
Redactie KW

In ruim een eeuw is de Burgemeester Vandenbogaerdelaan nauwelijks veranderd. Als we richting het vroegere postgebouw kijken, zien we dat er qua uitzicht, op enkele nieuwe appartementsgebouwen na, maar weinig ingrijpend gewijzigd is.

De oude foto dateert uit de Eerste Wereldoorlog. We zien links vóór de woning, waar nu het advocatenkantoor van Betty Hoste gevestigd is, nog drie Duitse militairen staan.

Enkele huizen verder was er sinds 1914 café Den Boulevard, dat in 1962 de naam café Flamingo kreeg en uitgebaat werd door Simone Lapeire. In 1971 maakte Roland Deblaere er café Elvis van en in 2017 werd dit het kapsalon en café Et Alors?, van de dames Vicky en Celine Bekaert-Houte. Op de hoek van de Krekelstraat met de Baron de Pélichystraat (linkerkant foto) was er al van 1988 café Sint-Arnoldus. In 1950 maakte Henri Schelpe er café Nieuw Stadion van en vanaf 1965 was Jacques Labeeuw de uitbater. Nu is er het Italiaanse restaurant La Vita é Bella gevestigd.

Aan de rechterzijde zien we nog vóór de Dweersstraat de woning die iets voor de andere uitsteekt. In die woning met gele gevel vestigde later huisarts dokter Robert Depestele zijn praktijk. Op de andere hoek was er sinds 1911 café Cambrinus (wit gebouw op oude foto). Van 1955 tot 1966 was Robert Devaere er uitbater, daarna Patrick ‘Pipo’ Demeyere en vanaf 1995 baatte Sam Sintobin er het café Antheus uit. Hij werd in 2001 opgevolgd door Nele Brabant.

(Lees verder onder de foto)

De statige laan is nog altijd een invalsweg.© (Foto Frank)
De statige laan is nog altijd een invalsweg.© (Foto Frank)

Uiteraard zijn heel wat gebouwen in beide straten vernieuwd of kwamen er appartementen in de plaats, maar het uitzicht vanop afstand is ongeveer gelijk gebleven. De Burgemeester Vandenbogaerdelaan en de Baron de Pélichystraat vormen samen wel de hoofdinvalsweg naar het centrum van de stad. (IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.