Vroeger en nu: dubbele ophaalbrug die vroeger Izegem en Emelgem verbond, is verdwenen

Aanvankelijk verbonden draaibruggen de Brugstraat met Emelgem Dam.© gf
Aanvankelijk verbonden draaibruggen de Brugstraat met Emelgem Dam.© gf
Redactie KW

De dubbele ophaalbrug, die vroeger Izegem en Emelgem verbond, moest in de jaren zeventig wijken voor de verbreding van het kanaal Roeselare-Leie. De nieuwe centrumbrug kwam in de plaats.

De eerste bruggen die de Brugstraat met Emelgem Dam verbonden, waren draaibruggen. In 1903 was men al aan de derde brug toe. Zes jaar later kwam er bij de aanleg van de tramlijn Ardooie-Wevelgem een nieuwe bredere draaibrug, met ernaast een houten voetgangersbrug. In 1918 bliezen de uit de stad wegtrekkende Duitsers de brug op. Er werd een nieuwe brug aangelegd die de Duitsers op 7 september 1944 opnieuw verwoestten en ‘s anderendaags bouwden de geallieerden al een noodbrug. Na de Tweede Wereldoorlog werd de dubbele brug aangelegd. Die werd in 1979 gesloopt om het kanaal Roeselare-Leie te verbreden, zodat schepen tot 1.350 ton konden doorvaren. Meteen het einde van vele jaren vol ergernis van automobilisten, fietsers en voetgangers die vaak voor een opgehaalde brug of aan een gesloten spoorwegovergang stonden.

Het zicht op de Dam in Emelgem vanuit de Brugstraat is drastisch veranderd.© Frank Meurisse
Het zicht op de Dam in Emelgem vanuit de Brugstraat is drastisch veranderd.© Frank Meurisse

Net naast de dubbele brug (rechtover café ‘t Stil Ende) meerden destijds de schippers aan om in Izegem hun inkopen te doen. Melkboer Jozef Samyn stond vaak aan die brug om flessen melk te verkopen. In dat deel van de Brugstraat tot aan de spooroverweg waren trouwens nog veel winkels. Denk maar aan de Delhaize-winkel van juffrouw Vermeulen, ijzerwaren Decoutere, de electrozaak Debusschere, speelgoedwinkel Vancanneyt… Aan de kant van Emelgem zien we nog in de Noordkaai Ets Texttiles Sintobin-Neirynck. Op de huidige foto zien we de appartementen Prinsessenhof en de flats op de hoek met de Prinsessestraat. Aan de linkerkant is er de parking aan de Noordkaai, net naast de centrumbrug. (IB)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.