Vroeger en nu: biggenmarkt was jarenlang vaste afspraak op De Coninckplein in Roeselare

André op de plaats waar de biggenmarkt plaatsvond. (foto SB) © Stefaan Beel
Peter Soete

Het De Coninckplein (Sint-Amandsplein) was van 1932 tot 1984 de locatie van een wekelijkse biggenmarkt en dit telkens op dinsdag. In juni 1984 vond de laatste biggenmarkt plaats.

In Roeselare is al sprake van een varkensmarkt sinds 1630. Deze vond plaats op de huidige Botermarkt. Door de ligging net naast het stadhuis werd beslist om de varkensmarkt in 1932 naar het De Coninckplein te verhuizen.

André Debruyne was aanwezig op de laatste biggenmarkt en mede door zijn inzet werd er iets meer dan een jaar geleden een beeldhouwwerk geplaatst op het De Coninckplein om die biggenmarkt permanent te herdenken. ” In de zomer begon de markt soms al om half zes en duurde die tot de middag”, vertelt André.

“In de winter kwamen de marchands toch anderhalf uur later. Uiteraard maakten die biggetjes veel lawaai als ze gelost of ingeladen werden. Je hoorde ze over de hele markt maar dat was een typisch geluid van een varkensmarkt.”

Goede zaken voor iedereen

“Ik kende alle handelaars en alle boeren want ik moest de prijzen van de biggen doorgeven aan de vakbladen zoals Boer en Tuinder. Ja, er was iedere week markt en de cafés op en in de omgeving van de zwijnemarkt deden goede zaken. Den Hollander, Café Français, Cambrinus en Stad Doornik waren maar enkele namen van drankgelegenheden.”

“Op de allerlaatste markt in juni 1984 heb ik alle scholen uitgenodigd om nog eens te komen kijken naar een vorm van commerce doen die verdwenen was. Er mochten geen dergelijke markten meer gehouden van de overheid. Begrijpelijk maar toch een stukje erfgoed dat voortaan tot het verleden behoorde.” (Peter Soete)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier