Vroeger dan verwacht geprikt: 1.345 West-Vlamingen kregen dankzij QVax al hun vaccin

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Eén op de drie Vlamingen die via de nationale reservelijst QVax zijn uitgenodigd voor een vervroegde vaccinatie, is West-Vlaming. In totaal werden 1.345 provinciegenoten opgeroepen om snel naar het vaccinatiecentrum in de buurt te komen. Opvallend: het vaccinatiecentrum aan de Expohallen in Roeselare is met 626 QVax-prikjes goed voor bijna de helft van alle West-Vlaamse uitnodigingen.

Met bijna 375.000 zijn ze, de Vlamingen die zich de voorbije twee weken registreerden via het nationale reservesysteem QVax. Amper 3.853 onder hen mochten al effectief hun mouw opstropen om een coronavaccin vroeger dan initieel gepland toegediend te krijgen.

Opvallend is wel dat ruim één op de drie QVax-gevaccineerden een West-Vlaming is. In totaal snelden al 1.345 inwoners van de 66.699 geregistreerde West-Vlamingen naar een van de vaccinatiecentra die gebruikmaken van de nationale reservelijst. Daarmee is West-Vlaanderen samen met Limburg koploper wat de vervroegde QVax-vaccinatie betreft.

Elf centra al via QVax geprikt

In onze provincie gaven 13 van de in totaal 22 vaccinatiecentra aan QVax te zullen raadplegen om vaccinoverschotten alsnog te kunnen toedienen. Totnogtoe werden ook effectief in 11 van die 13 centra mensen via QVax uitgenodigd. Dat is het geval in Roeselare, Oostende, Izegem, Blankenberge, Kortrijk, Sijsele, Gistel, Tielt, Torhout, Waregem en Zedelgem.

Opvallend is wel dat het vaccinatiecentrum in de Expohallen in Roeselare met 626 QVax-prikjes goed is voor bijna de helft van de West-Vlamingen die via de nationale reservelijst werden uitgenodigd. Enkel in de Ethias Arena in Hasselt ligt dat cijfer hoger. Het feit dat Roeselare, net als Deinze uitverkoren als testcentrum, al een week langer met QVax werkt, speel uiteraard een rol.

Eigen reservelijsten

Hoewel negen vaccinatiecentra (voorlopig) geen gebruikmaken van QVax blijft het aantal registraties voor vervroegde vaccinatie ook in die steden en gemeenten verder oplopen. Zo staan bijvoorbeeld meer dan 6.000 Bruggelingen op de QVax-lijst hoewel men in het vaccinatiecentrum aan het Boudenwijnpark niet echt van plan lijkt om die lijst aan te spreken. Ook Furnevent in Veurne, waar 2.400 mensen zich registreerden, of het vaccinatiecentrum aan de Molenhoek in Knokke-Heist, goed voor ruim 1.500 registraties, houdt men vast aan de eigen reservelijsten.

!function(){“use strict”;window.addEventListener(“message”,(function(a){if(void 0!==a.data[“datawrapper-height”])for(var e in a.data[“datawrapper-height”]){var t=document.getElementById(“datawrapper-chart-“+e)||document.querySelector(“iframe[src*='”+e+”‘]”);t&&(t.style.height=a.data[“datawrapper-height”][e]+”px”)}}))}();

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.