Vrijzinnig centrum De Brug is deze zomer en open huis

Stefan Vankerkhoven

In juli en augustus pakt De Brug, Centrum voor het Vrije Denken in de Hauwerstraat aan het beursplein in Brugge uit met een rijk gevuld zomerprogramma onder de vlag ‘Zomer van De Brug’. Elke dag kan je een activiteit meepikken en er is een open huis van 15 uur tot 22 uur op weekdagen en van 9 uur tot 22 uur op zaterdag en zondag. Dit vanuit sociaal engagement en om mensen samen te brengen.

In juni 2019 begon voor de Brugse vrijzinnige gemeenschap een nieuw verhaal met een nieuwe accommodatie in de Hauwerstraat 3A en 3C, in het voormalig politiecommissariaat op het Beursplein. De Brug, Centrum voor het Vrije Denken en het HuisvandeMens Brugge hebben er sinds dan een nieuwe stek. Er is volop ingezet op een ruim aanbod aan activiteiten voor de Bruggeling, met succes. Tot corona, net als voor andere organisaties, roet in het eten gooide en de programmatie quasi moest worden stilgelegd het voorbije jaar.

Jongerenwerkgroep

Vanaf het moment dat er goede vooruitzichten kwamen om terug activiteiten te organiseren zijn het bestuur van De Brug en de werkgroepen met veel enthousiasme samen gekomen om een nieuw en vernieuwend programma op te zetten. Er is een frisse dynamiek ontstaan in de jongerenwerkgroep die zich richt op activiteiten voor 16 tot 30 jarigen. Ze zijn als vrijzinnige Brugse jeugdgroepering uit de startblokken geschoten onder de naam ‘VONCK’ – vrijzinnig jonck.

Alex de Pape, jongerenwerkgroep VONCK: “De motivatie was groot om er opnieuw goed in te vliegen en extra in te zetten op het bereiken van de Brugse jongeren met een laagdrempelig activiteitengamma dat zowel inhoudelijke als ontspannende activiteiten omvat. We komen nu ook als jongerenorganisatie naar buiten onder een leuke naam en logo. De ambitie van De Brug indachtig willen we mee een brug slaan tussen verschillende mensen en culturen. Dat laat zich onder meer zien in de samenwerking met OKAN-leerlingen bij ons project ‘De Zomer van De Brug’.”

Terras

VONCK heeft met het bestuur van De Brug een uitgebreid zomerprogramma samengesteld. De activiteiten variëren van filosoferen-met-kinderen, gespreksmomenten rond maatschappelijk relevante thema’s, BBQ, spelavonden, muziekavonden, schaken….Het gezellige binnenplein met ruim terras in het groen vormt een extra troef. Je kan er dagelijks genieten van een natje en een droogje, opgediend door de eigen vrijwilligers, de werkgroep VONCK en OKAN-leerlingen. Er is open huis met bar van 15 uur tem 22 uur op weekdagen en van 9 uur tem 22 uur op zaterdag en zondag.

Jo Debruyne, voorzitter De Brug: “Met ‘De Zomer van De Brug’ hopen wij onze bruisende werking te herintroduceren bij het grote publiek. Dit alles vanuit sociaal engagement en om mensen samen te brengen en te verbinden. Het project kadert in het beleid van de Stad Brugge, meer bepaald ‘Brugge draait om mensen’. In ons ontmoetingscentrum vinden buurtbewoners een warme en gezellige stek en iedereen is welkom.”

Benieuwd om dit te ontdekken? Kom naar de Hauwerstraat 3A te 8000 Brugge. Weten welke activiteiten er op het programma staan? Check de website www.vrijzinnigbrugge.be / www.zomervandebrug.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier