Vrijwilligers #VANRSL zorgen mee voor goed verloop evenementen

Pieterjan Hannon, Jochen Vannieuwenhuyze en Stijn Vandamme zijn vaste vrijwilligers bij evenementen in Roeselare, ondertussen al meer dan tien jaar.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Pieterjan Hannon, Jochen Vannieuwenhuyze en Stijn Vandamme zijn vaste vrijwilligers bij evenementen in Roeselare, ondertussen al meer dan tien jaar.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Er is stilaan wat licht aan het einde van de coronatunnel en de evenementen in de stad kunnen ook geleidelijk heropstarten. Dat is goed nieuws voor Pieterjan, Jochen en Stijn die steevast als vrijwilliger van de partij zijn om alles mee in goede banen te leiden.


Jochen Vannieuwenhuyse (29) is installateur in de beveiliging en automatisatie, Pieterjan Hannon (34) werkt als opvoeder bij Sint-Idesbald en Stijn Vandamme (30) tot slot is proces engineer bij Vandemoortele. Alle drie behoren ze tot de vaste kern vrijwilligers voor de vele evenementen in de Rodenbachstad.

“Jochen en ik kennen elkaar van Chiro Trefferke, nu Chiro Vlotterke, op Krottegem”, begint Pieterjan te vertellen.

“Ik was er hoofdleider en stond regelmatig in contact met Stijn De Zaeytijd die toen hoofd was van de jeugddienst. Ik had hem een paar keer gezegd dat hij een seintje mocht geven als ze vrijwilligers nodig hadden. Dat bleek het geval en ik mocht altijd extra krachten meebrengen, op die manier is Jochen ook als vrijwilliger begonnen.”

Vriendschapsbanden

“De eerste keer was tijdens mijn eigen 100 dagen in 2009, we hebben toen met de afbraak geholpen. Sindsdien waren we ieder jaar present op de 100 dagen, net zoals op zoveel andere activiteiten”, aldus Jochen.

Stijn was actief als monitor bij de speelpleinwerking en deed al vrijwilligerswerk in de vakanties, hij hielp ook met het kindercarnaval. “En voor je het weet, vragen ze je voor nog andere activiteiten en ben je vertrokken. Vanuit ons jeugdwerk zijn we alledrie redelijk geëngageerd, bovendien is het ook gewoon plezant om te doen. Op den duur heb je altijd dezelfde groep gemotiveerde vrijwilligers en ontstaan er vriendschapsbanden.”

Ondertussen zijn de drie al meer dan tien jaar als vrijwilliger actief. “We zijn natuurlijk niet de enige vrijwilligers, al zijn er wellicht niet zoveel die al meer dan tien jaar bezig zijn. Af en toe haakt er iemand af, dat is normaal, de gezinssituatie laat het ook niet altijd toe. We doen het zelf met enorm veel plezier, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. De combinatie met je job of gezinsleven is niet altijd evident, al probeer ik er wel altijd bij te zijn. Je weet wanneer iets plaatsvindt en houdt die dag vrij in je agenda”, lacht Pieterjan.

“Waarom we zo lang blijven doordoen? Simpel! Het klikt onderling en we hebben enorm veel leute en plezier, waarom zou je dan stoppen?”

De voornaamste activiteiten zijn de Dag van de Jeugdbeweging in oktober, de 100 dagen in januari en dan tijdens de zomer de Vlaamse feestdag, de nationale feestdag, 15 augustus en het Trax Festival. Vooral voor Jochen is laatstgenoemde iedere keer een hoogtepunt.

“De eerste editie werd ik gewoon als vrijwilliger gevraagd, daarna kwam de vraag of ik mij bij de stuurgroep wou aansluiten en ondertussen ben ik verantwoordelijk voor de techniek. Ik kijk nu al enorm uit naar zaterdag 28 augustus wanneer we onze tiende editie vieren, het belooft er knal op te zitten.”

Het wordt wellicht een van de eerste grote evenementen sinds het uitbreken van de coronacrisis. “Ik heb jammer genoeg andere verplichtingen, maar ik probeer dat weekend wel eens te passeren”, zegt Pieterjan. “Het was een rare periode voor ons”, pikt Stijn in. “Na al die jaren ben je het gewoon om op 11 of 21 juli bezig te zijn en nu was er dat grote gat. Je mijmert toch wel over wat je normaal op dat moment aan het doen zou zijn. Dat alles maar snel opnieuw zoals vroeger is!”

Gertje buitenloodsen

“Onze taak verschilt van evenement tot evenement. Soms helpen we met opbouw en afbraak en waken we over een goed verloop, bij een ander evenement is het vooral belangrijk dat we aanwezig zijn. Tijdens de Ketnet Zomertour op 15 augustus is verloren gelopen kindjes opnieuw bij de mama en papa krijgen onze belangrijkste taak. Het leuke is dat je evenementen ook op een andere manier meemaakt, achter de nadarhekken. Soms moeten we artiesten begeleiden, dat is ook altijd apart, maar vaak heel plezant. Of we nu Gert Verhulst naar buiten moeten loodsen door de doolhof van het stadhuis of op de foto gaan met Willy Sommers, we doen het allemaal met plezier.”

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier