Vrijwilligers startten overzetacties padden en amfibieën in Ieper

Redactie KW

De stad Ieper organiseerde een startavond rond overzetacties amfibieën en padden. Heel wat vrijwilligers kregen uitleg en vertrokken aan het Bezoekerscentrum De Palingbeek in Zillebeke.

Al 32 jaar organiseert de stedelijke dienst milieu-educatie en landschap overzetacties voor amfibieën in Ieper. Lieven Stubbe, diensthoofd milieueducatie: “Intussen zijn we op 10 plaatsen actief: in Elverdinge (langs de Sint-Pietersstraat doorheen de Galgebossen), Hollebeke (op drie zones langs de Kasteelhoekstraat, langs de Eekhofstraat ter hoogte van het golfterrein), Ieper (langs de Vaart Ieper-Komen, de Hommelhofstraat en de Tulpenlaan), Vlamertinge (langs de Gasthuisstraat ter hoogte van het kasteeldomein en langs de Cerfstraat tegenover het waterbekken op de Grote Kemmelbeek) en tenslotte Zillebeke (langs de s’ Herenthagestraat nabij Godtschalckbos).”

Vrijwilligers

Vorig jaar werkten niet minder dan 60 vrijwilligers mee. Liefst 5.451 padden, 101 kikkers en 414 salamanders werden gevangen en veilig over straat gezet en tot bij een waterpartij gebracht waar ze zich voortplantten. “De trekperiode start normaal rond 10 februari en duurt tot begin april. Vrijwilligers worden in een beurtrol ingezet en krijgen ongeveer één controlebeurt per week. Hoe meer medewerkers, hoe vlotter en efficiënter de acties gaan natuurlijk”, vervolgt Lieven Stubbe. “Om nog méér mensen aan te moedigen om met ons mee te helpen, organiseerde Stad Ieper een startavond in het Bezoekerscentrum De Palingbeek, Vaartstraat 7 in Zillebeke. Daar kregen geïnteresseerden te horen hoe en waarom we deze overzetacties organiseren en welke de resultaten zijn. De vrijwilligers ontdekten de wondere wereld van de amfibieën en wat ze voor deze beschermde, maar zo kwetsbare diertjes kunnen betekenen.”

(EG)

Wie wil meewerken, is nog altijd welkom. Info en contact: dienst milieueducatie en landschap: 057 45 16 68, e-mail: lieven.stubbe@ieper.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.