Vrijwilligers springen ‘s nachts bij voor nachtzorg in Poperinge

Heidi Verstraete, Ida Vanthuyne en Gustaaf Caron. © MD
Redactie KW

Zaterdag 23 juni is de ‘Dag van de Mantelzorg’. De thuiszorgdienst Familiezorg West-Vlaanderen vzw grijpt deze dag aan om de vrijwillige nachtzorg in de kijker te zetten.

Gustaaf Caron (80) en zijn echtgenote Ida Vanthuyne (77) wonen in de Onzevrouwedreef. “Mijn vrouw heeft dementie, maar wij willen haar zo lang mogelijk thuis verzorgen. Gelukkig kan ik rekenen op de goede steun van onze vijf kinderen en dertien kleinkinderen, die mama zo veel mogelijk komen bezoeken en bijstaan. Maar sinds een paar jaar doen wij ook een beroep op de vrijwillige nachtzorg van Familiezorg. Zo kan ik ook eens uitslapen”, vertelt Gustaaf.

Vrijwilliger Bernadette, die liever anoniem blijft: “Sinds zowat een jaar kom ik elke week op donderdag slapen naast Ida. Zo kan Gustaaf eens een nacht doorslapen, zonder al te veel zorgen. En ‘s avonds kan hij ook nog wat in zijn tuin werken. Ik werkte mijn hele loopbaan in de zorg: in verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en de thuiszorg. Maar nu ik met pensioen ben, wil ik mij verder nuttig maken in die sector. Wij werken ook bij mindervaliden, gezinnen met zorgkinderen en in de palliatieve zorg. Vooraf worden we wel gescreend door Familiezorg, waarbij tijdens een gesprek nagegaan wordt welke ervaring en motivatie we hebben. Wij krijgen ook vorming. Wanneer ik eens niet kan komen, wordt ik vervangen door een andere vrijwilliger. Wij krijgen een kleine vergoeding per uur.”

Zo lang mogelijk thuisblijven

“Wij vullen de gaten op in de mantelzorg. Mij kunnen nuttig maken, geeft een zeer goed gevoel. Ik heb hetzelfde meegemaakt met mijn eigen ouders. Vrijwilligers kwamen in de namiddag bij hen de krant voorlezen, wat vertellen, kaarten, samen muziek luisteren of televisie kijken. Maar jaren geleden hadden de vrijwilligers en ook de thuiszorgverpleegsters veel meer tijd. En de bejaarden blijven zo lang mogelijk thuis, tot ze zwaar zorgbehoevend zijn”, vertelt Bernadette.

Heidi Verstraete, verantwoordelijke van de aanvullende thuiszorg van Familiezorg regio Ieper: “Wat nachtzorgvrijwilligers doen, is van groot belang: hun nachtelijke aanwezigheid bij zorgbehoevende mensen thuis is geruststellend. Ook voor mantelzorgers, want zij worden even afgelost in de vaak permanente zorg voor hun familielid. ‘s Nachts stopt de ziekte, de handicap of zorgvraag immers niet. De nachten zijn voor familieleden vaak het moeilijkst. Nachtelijke problemen zijn trouwens een van de belangrijkste redenen voor een opname in een woonzorgcentrum. Onze vrijwilligers en de mantelzorgers kunnen steeds een beroep doen op ons, 24 uur op 24. De gezinnen betalen 2,70 euro per uur, 2,30 euro daarvan gaat naar de vrijwilliger.”

Luisterend oor

“Heidi is ons luisterend oor, want we kunnen en mogen, door ons beroepsgeheim, met niemand anders communiceren over ons werk .We zijn verzekerd en door die kleine vergoeding hebben we ook geen schuldgevoel.”

In 2017 boden de nachtzorgvrijwilligers van Familiezorg West-Vlaanderen vzw in Ieper en omstreken 372 nachten zorg. Maar niet alleen ‘s nachts zijn de vrijwilligers actief. Zo stonden ze vorig jaar ook in voor ruim 2.100 zorgbeurten overdag in de regio Ieper.

“Momenteel beschikken we over een dertigtal vrijwilligers in onze regio. Maar we blijven op zoek naar helpende handen. Ze mogen steeds hun uren, werkgebied en engagement zelf bepalen. Meer info bij Familiezorg vzw, De Brouwerstraat 4 in Ieper, 057 20 12 14, ieper@familiezorg-wvl.be of www.familiezorg-wvl.be, niet te verwarren met Familiehulp”, aldus nog Heidi Verstraete.

“Uiteraard ben ik uiterst tevreden over Bernadette, die hier een nacht per week komt zorgen voor mijn Ida. Voor haar kwam Gerda een nacht per week. Op die manier heb ik toch eens wat ademruimte en een nacht zonder zorgen. Dat betekent voor mij enorm veel”, zegt Gustaaf Caron.

(AH-MD)

Fototentoonstelling

Een mantelzorger geeft extra zorg en doet taken voor zorgbehoevende personen. Ze werken vaak achter de schermen. Naar aanleiding van de ‘Dag van de Mantelzorg’ brengt de Poperingse Fotoclub de bijzondere band tussen beiden mooi in beeld. De tentoonstelling loopt in De Bres, Veurnestraat, van maandag 25 tot vrijdag 29 juni, telkens van 9 tot 12 en van 14 tot 17 uur. De toegang tot de tentoonstelling is gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier