Vrijwilligers ontfermen zich over interieur kapel Onze-Lieve-Vrouw van Weedom, die onder de sloophamer moet

Leden van Mulenbeca helpen bij de ontmanteling van het altaar in de kapel.© Luc
Leden van Mulenbeca helpen bij de ontmanteling van het altaar in de kapel.© Luc
Redactie KW

Heel wat reddende handen hebben zich ontfermd over het interieur van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Weedom in de Gentstraat in Meulebeke. De kapel gaat tegen de vlakte.

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Weedom dient afgebroken te worden , omdat die straks te dicht bij de vernieuwde Gentstraat staat. De kapel was ooit eigendom van de familie Desmet en kwam door een huwelijk in handen van de familie Dendauw.

Wereldoorlogen

Uit mondelinge overleveringen blijkt dat de kapel al in het midden van de 19de eeuw heel wat bezoekers trok. Zo kwam vroedvrouw Octavia Rosseel (°1859) na elke goede geboorte er Onze-Lieve-Vrouw bedanken. Vooral tijdens de wereldoorlogen was er aan de kapel een ware volkstoeloop. Tijdens WO I zat een zekere heer Croebels via een zijpaneel in het altaar er enige tijd ondergedoken.

De bouwstijl van de kapel doet gotisch aan door de spitsbogen, de spitsboogvormige ramen en de slanke pijlers die het ribbengewelf dragen. Ook het altaar in kunstig houtsnijwerk en de drie beelden de heilige Barbara, O.L.V. van Weedom en de heilige Jozef zijn ware parels.

De kapel werd in 1984 gerestaureerd dankzij Paula Maes, Remi Vanryckeghem, Regine Verbrugghe, José Demeulenaere en Georges Descamps. In 1988 werd de kapel geschonken aan vzw De Verenigde Vrienden van de Sint-Amandusparochie en op 2 mei 1988 heringewijd door priester Devrieze.

Fietspad

Toen de vzw in 2010 werd opgedoekt, werd de kapel overgedragen aan het dekenaat Tielt en twee jaar later aan het gemeentebestuur, omdat er toen al plannen waren om de Gentstraat een nieuwe look aan te meten.

Voor de aanleg van het fietspad dient er een oppervlakte van 11 vierkante meter ingenomen te worden van de totale 54 vierkante meter. De bewoners van de aanpalende grond vroegen de gemeente om de resterende grond aan te kopen op voorwaarde dat er een sloopvergunning voor de kapel verleend werd.

Heemkring Mulenbeca

Het interieur van de kapel werd deels in veiligheid gebracht door de mensen van de heemkring Mulenbeca , de beelden bevinden zich bij de buren. De sloop zet kwaad bloed bij Frank Develtere, de voorzitter van Mulenbeca: “In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen hebben we een memorandum aan alle kandidaten bezorgd met enkele punten die wij als heemkring waardevol vonden voor de gemeente. Er ontbreekt nog steeds een visie op ons onroerend erfgoed. Dat betreuren we. Straks staat de bulldozer klaar om het oudste schepenhuis van onze gemeente te slopen.” (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier