Vrijwilligers en bewoners verkopen schilderijen voor Work in Progress vzw

Tine Van Belle en Emma Dejonghe van Work in Progress vzw. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Door het wegvallen van De Warmste Week moeten non-profitinitiatieven creatief uit de hoek komen om de nodige fondsen aan te vullen. Bij Work in Progress vzw nemen ze dat letterlijk. Samen met de psychisch kwetsbare bewoners van de Achthoek in Harelbeke maakten vrijwilligers schilderijen die ze nu aan de man brengen.

De vzw Work in Progress werd opgericht in april 2007 en beheert onder meer het initiatief ondersteund wonen De Achthoek in Harelbeke. “Heel concreet is dat een huis in Harelbeke waar er vier mensen wonen met een psychische kwetsbaarheid”, zegt coördinator Tine Van Belle. “Daarnaast bieden we ambulante psychotherapie aan kansarme mensen uit de regio en vorming in actuele psychische onderwerpen.”

Het initiatief ondersteund wonen De Achthoek draait voornamelijk op vrijwilligers. Voor de dagelijkse werking is de vzw deels afhankelijk van fondsen. “Door corona zijn echter een belangrijk deel van onze fondsen weggevallen, zoals De Warmste Week en onze creatieve markten”, zegt Tine. “Het enige waar we kunnen blijven op rekenen is steun van de Rotary. Tijdens de eerste lockdown zorgden ze voor extra creamateriaal en sportgerief. Maar eigenlijk ging we van iets naar iets. Gemiddeld houden we van elke creatieve markt 500 à 600 euro over. Als je dat vijf keer per jaar doet, dan scheelt dat een slok op de borrel. Als we nu in heel het jaar 250 euro verzameld hebben, dan zal het veel zijn.”

Kerstkaartjes

Om toch wat extra geld in het laatje te brengen, besloten bewoners, vrijwilligers en stagiair Emma Dejonghe creatief uit de hoek te komen. “Samen met een andere vrijwilligers hebben we schilderijen gemaakt tijdens creatieve ateliers met de bewoners. De originelen zijn al verkocht, nu heb ik enkel nog prints over. Nu ben ik bezig met schetsen te maken voor kerstkaartjes zodat we die kunnen digitaliseren”, vertelt Emma, die in Kortrijk woont, maar afkomstig is van Passendale.

“De opbrengsten worden gebruikt voor onze dagelijkse werking. Wij hebben natuurlijk wat kosten, zoals de verplaatsingskosten van de vrijwilligers. Met corona hebben we bijvoorbeeld een grote zaal gehuurd om lijfelijk te kunnen vergaderen. Dat bracht ook extra kosten met zich mee. Maar de toekomst van het project staat niet op het spel. We leven ook niet van die liefdadigheidsinkomsten, gelukkig niet”, pikt Tine in. “Voor ons zijn initiatieven zoals De Warmste Week ook een kwestie van bekendmaking. Wij doen meer mee aan de Warmste Week en aan bijvoorbeeld de braderie in de stad om eens naar buiten te komen met onze werking. Met deze schilderijen doen we dat ook.”

Uitlaatklep

Voor de bewoners en Emma, die zelf ook kampt met psychische kwetsbaarheid en klinische psychologie studeert, was het schilderen ook een welgekomen therapeutische bezigheid. “Ik spreek voor mezelf als ik zeg dat kunst wel belangrijk is gebleken in een tijd van pandemie”, zegt Emma. “De mensen hier zijn sowieso al een beetje geïsoleerd van de samenleving en met de lockdown is dat nog verergerd. Op die manier is een gesprek, een tekst schrijven, creativiteit… nog eens in aanraking komen met de menselijkheid en met de buitenwereld. Muziek ook, als je dat naar buiten kan brengen. We hebben een bewoner die heel veel bezig is daarmee. Dat is ook wel een uitlaatklep gebleken in isolerende tijden. Kunst is effectief essentieel.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier