Vrijwilligers bedelen meer dan 22.000 mondmaskers aan West-Vlaamse verpleegkundigen

Veel patiënten hebben schrik dat verpleegkundigen het virus verspreiden. © TP
Redactie KW

De Vlaamse Beroepsvereniging Zelfstandige Verpleegkundigen kon een deel mondsmaskers van recente leveringen uit het buitenland reserveren.

RD Medical, een winkel die medisch materiaal verkoopt in Ieper, was woensdag het verdeelpunt in West-Vlaanderen voor zelfstandige verpleegkundigen. “Met zes vrijwilligers werkten we tot 1 uur ‘s nachts om de mondmaskers in zakjes te steken, want elke verpleegkundige heeft recht op maximaal 29 stuks“, vertelt vrijwilliger Stijn Remaut.

“In amper een halve dag bedeelden we meer dan 22.000 mondmaskers aan West-Vlaamse zelfstandige verpleegkundigen, die een bewijs van hun statuut moesten voorleggen. Sommigen kwamen van de andere kant van de provincie en waren ontmoedigd dat ze er slechts 29 mee kregen. De nood is heel groot en de huidige woekerprijzen vormen een probleem voor de zelfstandige verpleegkundigen. Een doos van 50 mondmaskers kostte voor de coronacrisis 7 euro, nu zit de prijs al boven de 25 euro. Veel patiënten hebben schrik dat verpleegkundigen het virus verspreiden. Met deze mondmaskers hopen we dat thuisverplegers even op een veilige manier kunnen verder werken. Er is sprake van een tweede levering, maar wanneer weten we nog niet.”

Ondertussen lanceerde stad Ieper een oproep om massaal mondmaskers te naaien. In dienstencentrum De Kersecorf is een speciaal naaiteam aan de slag, dat bestaat uit personeelsleden en vrijwilligers. De stad richt een inzamelpunt en verdeelpunt op voor de maskers. “In de zorg zijn ze momenteel van levensbelang”, klinkt het.

“De overheid is volop bezig met het bedelen van de medische sector, maar er zijn een pak hulpverleners die uit de boot vallen. Zelfgemaakte maskers kunnen niet door de medische doelgroepen gebruikt worden. Ze zijn wel geschikt voor begeleiders in crèches, scholen, aan loketten of gezinsleden van besmette personen.”

(TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.