Vrijwilliger Luk Lowyck mist grote festivals: “Ik leer nu ukelele spelen”

Luk Lowyck: "Het is het moment om iets nieuws te leren, zoals de ukelele." © EFO
Redactie KW

De festivalzomer ging niet door en dat was niet enkel balen voor theater- en muziekliefhebbers. Ook de mensen achter de schermen moesten een nieuwe invulling geven aan hun vrije tijd. “Normaal ben ik van ‘s morgens tot ‘s avonds op het Paulusplein te vinden.”

Zeven dagen voorbereiding, tien dagen Theater aan Zee, meteen gevolgd door acht dagen Paulusfeesten: zo zag het zomerseizoen vanaf midden juli er al jarenlang uit voor onderwijzer Luk Lowyck (58) uit Snaaskerke. “Ik werk al 20 jaar mee met het theaterfestival. Ik programmeerde mee Jong Muziek en was de laatste jaren begeleider van muzikanten. Ik bleef in Oostende overnachten zodat ik optimaal ter beschikking was. Mijn eerste Paulusfeesten waren in 1979. In die 40 jaar deed ik onder meer kinderanimatie en bakte worsten. De laatste jaren was ik verantwoordelijk voor de straatanimatie. Ik ben normaal van ‘s morgens tot ‘s avonds op ‘t Pauluspleintje te vinden.”

Programma klaar

“Ons programma was zo goed als klaar toen de coronacrisis uitbrak. Ik sakkerde, want er was een heel jaar aan gewerkt. Zowel de Paulusfeesten als Theater aan Zee werden uiteindelijk afgelast. Ik heb er begrip voor, want je moet het veilig kunnen organiseren of anders moet je er niet aan beginnen.”

Ik was wel bij de inhuldiging van de Pauluskubus, maar het was een schrale troost

Raar maar waar: Luk zal vooral de stress tijdens de festivals missen. “Ik hou wel van die actie en het last-minute oplossen van problemen. De drukte, de mensen en de sfeer zal ik heel hard missen. Gelukkig zijn er al artiesten die bevestigd hebben voor de editie van 2021. Ik was deze zomer wel bij de inhuldiging van de Pauluskubus op het plein waar de feesten normaal gesproken doorgaan, maar het was een schrale troost.”

Zomerschoonmaak

Onlangs hoorde Luk ook dat Leffingeleuren, zijn vaste nazomerafspraak in Leffinge, niet doorgaat. Noodgedwongen vulde hij zijn zomer anders in. “Aan het begin van de vakantie trokken we er enkele dagen op uit. Bij mooi weer maakten we nog enkele uitstapjes. Ik hield een zomerschoonmaak, bezocht familie en werkte wat in de tuin.”

Ukelele spelen

Luk legde zichzelf ook twee professionele doelen op. “Vanaf september ga ik co-teachen met een andere onderwijzer. Daarvoor moet ik me nog inwerken, want ik stond altijd alleen voor de klas. En het is ook het moment om iets nieuws te leren. Ik leerde nu ukelele spelen. De co-teacher speelt gitaar en ik engageerde me om de klas mee te begeleiden op ukelele. Ik kan het niet spelen, maar zo moeilijk kan het niet zijn want er zijn maar vier snaren.” (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier