Vrijlating Olivier Vandecasteele: Iran bevestigt dat Assadi is vrijgelaten

Hossein Amir-Abdollahian, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. © ZUMAPRESS.com

Hossein Amir-Abdollahian, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, bevestigt op Twitter dat Assadollah Assadi is vrijgelaten.

Assadollah Assadi, een Iraanse schijndiplomaat, zat in ons land in de cel nadat hij werd veroordeeld voor zijn rol in een verijdelde terreuraanslag in Parijs. Iran had om zijn vrijlating gevraagd in ruil voor de Belg Olivier Vandecasteele, die in een cel in Teheran zat. Vandecasteele is op zijn beurt op weg naar België.

“De heer Assadollah Assadi, de onschuldige diplomaat van ons land, die meer dan twee jaar illegaal werd vastgehouden in Duitsland en België in strijd met het internationale recht, is nu op weg terug naar zijn vaderland en zal binnenkort ons geliefde Iran binnenkomen”, schrijft de minister. “Ik dank het sultanaat van Oman voor zijn positieve inspanningen in deze richting.”

Ook Oman heeft een officiële reactie op Twitter geplaatst: “De inspanningen van Oman hebben geleid tot een overeenkomst tussen beide partijen voor een ruil. De personen die werden vrijgelaten, zijn vandaag van Teheran en Brussel naar Muscat gebracht, in voorbereiding op hun terugkeer naar hun eigen land. Het sultanaat van Oman waardeert de positieve sfeer die overheerste bij de gesprekken tussen de Iraanse en de Belgische zijde in Muscat en de wil van beide partijen om dit humanitaire probleem op te lossen.”

Reactie Vlaams Belang

Vlaams Belang reageert verheugd op de vrijlating van Olivier Vandecasteele, maar de partij stelt zich vragen bij de omstandigheden. Als er effectief sprake zou zijn van een gevangenenruil met de Iraanse terrorist Assadollah Assadi, dan “faciliteert Vivaldi Iraans terrorisme”, zo meent de partij. “Mocht het gaan om een ordinaire gevangenenruil met Assadi, valt naar de toekomst toe het ergste te vrezen”, zegt Kamerlid Ellen Samyn.

Ngo-medewerker Olivier Vandecasteele, die 455 dagen opgesloten zat in een Iraanse gevangenis, is vrij en onderweg naar België. Dat kondigt eerste minister Alexander De Croo vrijdag aan. Volgens verschillende bronnen is er sprake van een ruil met Assadollah Assadi, de Iraanse schijndiplomaat die in ons land in de cel zit nadat hij werd veroordeeld voor zijn rol in een verijdelde terreuraanslag in Parijs.

Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn is blij voor Vandecasteele en zijn familie “dat de nachtmerrie voorbij is”. “Maar mocht blijken dat de Vivaldi-regering zo kortzichtig is geweest om hiervoor een terrorist te laten vertrekken, heeft men de deur wijd opengezet voor vele nieuwe nachtmerries”, aldus Samyn.

Voor het Vlaams Belang was en blijft “een onevenwichtige gevangenenruil tussen een veroordeelde terrorist en onschuldige ngo-medewerker onbespreekbaar”. De partij heeft zich daar ook steeds tegen verzet. “Het is een deal die de gijzelingspolitiek en de internationale terreuragenda van Iran faciliteert”, gaat Samyn verder. Het Vlaams Belang heeft altijd aangedrongen op de onvoorwaardelijke vrijlating van Vandecasteele.

Vlaams Belang heeft intussen aan premier Alexander De Croo (Open VLD) en aan minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) om verduidelijking gevraagd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier