Zestig paardenracesmet uniek uitzicht op zee op strand van De Haan

De paarden worden niet bereden, maar aangespoord door de kleurrijke drivers. © mr gf
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Op zaterdag 30 en zondag 31 oktober wordt het strand van De Haan opnieuw omgetoverd tot een volwaardige hippodroom. Zowat 40 paarden, afkomstig uit de beste stallen van België, doen mee aan ruim 60 races verspreid over de twee dagen.

Zo’n 40 paarden en hun drivers nemen in het weekend van 30 en 31 oktober deel aan de tweede editie van Pop-Hippodroom: unieke paardenrennen met zicht op zee. Het gaat om shorttrack drafwedstrijden, waarbij de paarden telkens per twee een 280 meter lange sprint afleggen over een rechte lijn op het strand.

“Shorttrack drafwedstrijden zijn een reeks snelle, professionele races in draf: sneller dan de stap maar trager dan galop. De paarden worden niet bereden, maar aangespoord door de kleurrijke drivers op hun lichte karretjes of sulky’s achter het paard”, licht organisator Max Struys toe.

Afhankelijk van eb en vloed

Verspreid over twee dagen zullen er zo meer dan 60 races plaatsvinden voor de kustlijn van De Haan. “Na de eerste succesvolle editie van Pop-Hippodroom in de lente van 2019, krijgt het grote publiek nu opnieuw de kans om op een laagdrempelige manier deze unieke paardenraces te beleven.”

“Uniek zijn ze ook vanwege de locatie: de tijdelijk aangelegde hippodroom op het strand is volledig afhankelijk van eb en vloed. Zo snel als de renbaan dus tot leven komt, zo snel verdwijnt hij weer onder het opkomende zeewater”, aldus Max Struys.

Tijdens de races is er geanimeerd commentaar

De getijden bepalen niet alleen de timing voor de opbouw van de piste, maar ook van de paardenrennen zelf. De starttijden zijn met andere woorden niet definitief. “Organisatorisch een hele uitdaging”, klinkt het.

De paarden die tijdens Pop-Hippodroom aan de start komen, zijn afkomstig uit de beste stallen van het land. De races maken dan ook deel uit van het officiële wedstrijdprogramma, ondersteund door de Belgische Federatie voor Paardenwedrennen. Het prijzengeld bedraagt 25.000 euro.

Wedden bij bookmakers

“Voor het grote publiek is de Pop-Hippodroom een unieke kans om eens de opwinding en passie rond paardenraces te ervaren. Tijdens de races is er geanimeerd livecommentaar en de bezoekers zullen, geheel volgens de traditie, kunnen wedden bij bookmakers of bookies.”

“In het pop-upclubhouse, met een groot terras en uitzicht op zee en de races, zal je de spanning van het gokken aan den lijve kunnen ervaren”, zegt organisator Max Struys. De bezoekers zullen naast de hippodroom ook het ‘paardendorp’ kunnen bezoeken waar de viervoeters voor en na de races in de watten gelegd worden.

Elegante, retro paardenactiviteit

Het fenomeen van de Pop-Hippodroom op het strand vindt overigens ook in onze buurlanden meer en meer weerklank volgens de organisator. “Denk maar aan Frankrijk met zijn populaire Trophée des Plages, en ook in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk verplaatsen paardenraces zich steeds vaker naar een tijdelijke hippodroom op het strand.”

“In eigen land past geen enkele kustplaats beter bij de nostalgie van het paardenrennen dan De Haan, hét uitgelezen decor voor deze elegante, retro paardenactiviteit”, besluit organisator Max Struys.

Pop-Hippodroom, op zaterdag 30 en zondag 31 oktober op het strand van De Haan, is voor iedereen gratis toegankelijk.

De wedstrijden worden allemaal gereden tussen 13 uur en 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier