Wie vindt zijn weg in de maïsdoolhof?

In het maïsdoolhof poseren vooraan Maurice Pynnebrouck. Achter hem Juliette Pynnebrouck, daarachter Jens Nouwyck en zusje Lisa Nouwynck. Helemaal achteraan zien we links schepen Tessa Vandewalle en schepen Jeroen Vandromme. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

De gemeente Houthulst realiseert een maïsdoolhof in de gemeente Merkem. De deuren openen al op zondag 11 juli.

“Het is zo dat we dachten dat door corona de mensen nog niet veel ergens naartoe zouden kunnen. Daarom hebben we met de gemeente samengezeten om iets te organiseren dat leuk zou zijn voor groot en klein”, vertelt schepen Tessa Vandewalle. Dus werd er gekeken wat en hoe mogelijk was.

“Er ligt een stuk braakliggende OCMW-grond in Merkem en dat was de ideale plaats om er iets mee te gaan doen”, steekt schepen Jeroen Vandromme van wal. “We kwamen op het idee om er een maïsdoolhof in te zaaien. Het veld werd klaargemaakt om te zaaien, er werd een plan ontworpen voor de doolhof en de maïs werd ingezaaid. Voor deze werken konden we rekenen op medewerkers van onze eigen diensten en op lokale loonwerkers. Het ontwerpen en uitvoeren van de maïsdoolhof brengt voor de gemeente een heel geringe kost met zich mee.”

Geen verlichting

Voor de opening zullen diezelfde gemeentelijke diensten nog eens de doolhof inspecteren want het is uiteraard belangrijk dat alle weggetjes goed toegankelijk zijn. “De doolhof is iets meer dan één hectare groot en komt in de Westbroekstraat, vlakbij de gedenksteen van Luigem. Er wordt voor een fietsparking gezorgd en de doolhof is gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Let wel, er is geen verlichting en ook niemand die je kan komen halen, dus wordt gevraagd om zeker voor het donker wordt de doolhof te verlaten”, aldus schepen Vandromme.

Uitkijktoren

“De maïsdoolhof wordt op 11 juli geopend en zal zeker tot 15 september toegankelijk blijven. In de doolhof vind men een figuurtje die men kan volgen op zijn zoektocht.

Op het einde komt men bij een uitkijktoren. Die uitkijktoren biedt een mooi zicht over de hele doolhof, mooi om de afgelegde weg nog eens van in de hoogte te bekijken. Het is wel aan te raden gepast schoeisel aan te trekken, want na een regenbui kan het in de doolhof best wel modderig zijn.”

Om er te geraken neemt men de Westbroekstraat tot aan het monumentje van Luigem. Daar gaat men op de kasseiweg en direct langs de wegwijzer naar de Beuckelaeremolen ligt een landweggetje waarlangs men bij de fietsenparking en de ingang van de maïsdoolhof komt. Daar start dan het avontuur. Er zullen ook pijltjes komen die aangeven waar de doolhof is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier