West-Vlaanderen telt het meest provinciale domeinen, maar welke is de beste?

: In het Zwin vindt deze zomer de prestigieuze tentoonstelling Verdwenen Zwinhavens plaats. Combineer je bezoek met de bewegwijzerde gelijknamige fietstocht.
: In het Zwin vindt deze zomer de prestigieuze tentoonstelling Verdwenen Zwinhavens plaats. Combineer je bezoek met de bewegwijzerde gelijknamige fietstocht. © westtoer/marcwallican
Marijn Follebout
Marijn Follebout Journalist/outdoorexpert

Nooit eerder waren de provinciedomeinen zo populair bij de West-Vlaming. Met zijn allen trekken we er naar toe om te ontspannen en te genieten van de rust. Bij ons vind je er trouwens het meest provinciedomeinen: liefst 21, samen goed voor honderden hectares natuur. Maar welk zou het leukste zijn van allemaal? Dat willen wij deze vakantie te weten komen. Samen met jullie, onze lezers, gaan we op zoek… Maar eerst lijsten we ze allemaal op, mét een tip erbij.

In 9 weken naar 1 winnaar

Hoe kiezen we uit 21 provinciedomeinen de allerleukste? Met hulp van jou én van reporter Marijn Follebout. Hij kent elke uithoek van West-Vlaanderen en als professioneel bezoeker van de domeinen selecteert hij alvast zes finalisten. Die stellen we volgende week aan je voor. Vanaf dan is het aan jou.

Jij kan de hele vakantie op pad met ons rapport in je hand. Beoordeel de zes domeinen op vlak van natuur, ontspanning en veel meer. Bezorg ons jouw punten en op 27 augustus maken wij dan de winnaar bekend. Dat weekend trakteren wij trouwens een ijsje aan al wie helpt zoeken. Zet dat alvast maar in je agenda!


Dit zijn alle West-Vlaamse provinciedomeinen:

1. Baliekouter (Wakken): Gevarieerde natuur met een loofbos, meersen en een boomgaard naast de Mandel. Doen: Stap binnen in het bezoekerscentrum.

2. Bergelen (Gullegem): Speelbos met open plekken met speelhutten en een doolhof met levende wilgentakken. Doen: Vogels observeren aan de grote vijver.

3. Blankaart (Woumen): Moerassen en IJzerbroeken vol vogels. Doen: Varen met de fluisterboot.

4. Bulskampveld (Beernem): Uitgestrekte bossen en heidevelden in een drevenlandschap in dambordpatroon. Doen: Bezoek de kruidentuin.

5. Domein d’Aertrycke (Torhout): Romantisch en bosrijk kasteelpark. Doen: Een pannenkoek smullen in Het Koetshuys.

6. Damse Vaart (Brugge en Damme): Bomenkathedraal langs het kanaal van Napoleon. Doen: Vaar naar de overkant met veerpontje Kobus.

7. Duinpanne (De Panne): Duinentuin omringd door het Calmeynbos en de Oosthoekduinen. Doen: Bezoek de Expo Sea Change in het bezoekerscentrum.

8. Fort van Beieren (Koolkerke): Vlaanderens best bewaarde vesting uit de Spaanse Successieoorlog. Doen: Laat je hond de vrije loop in de hondenlosloopzone achter het bos.

9. Gasthuisbossen (Ieper): Verspreide bossen en open plekken op de Ieperboog. Doen: Picknicken in dit unieke kader.

10. De Gavers (Harelbeke): Natuur en recreatie op en rond het Gavermeer. Doen: Waag je op het hoogteparcours.

11. IJzerboomgaard (Kaaskerke): Waterrijk domein met speelzone, boomgaarden en fietscafé in de schaduw van de IJzertoren. Doen: Pluk een mooi boeket in de pluktuin.

12. Kemmelberg (Kemmel): Erfgoed en natuur op het hoogste punt van West-Vlaanderen. Doen: Neem deel aan Picknick op de Berg op 16 juli en 20 augustus, reserveren via www.toerismeheuvelland.be .

13. Koolhofput (Nieuwpoort): Oude zandwinningsput naast de Frontzate met wandelpaden rond. Doen: Verken de off road paden met de mountainbike.

 © Hilde Lenaerts
© Hilde Lenaerts

14. Palingbeek (Zillebeke): Grootste provinciedomein met een schat aan verhalen. Doen: Stap de bewegwijzerde Palingbeekwandelroute (12 km).

15. Raversyde (Raversijde): Natuurpark, archeologisch museum Anno 1465 en de Atlantikwall. Doen: Neem deel aan de familiezoektochten.

16. Sterrebos (Rumbeke): Kasteeldomein rond een historisch omwald kasteel. Doen: Volg Elena door het bos met de podcast thrillerwandeling Doodskus, vanaf +14 jaar.

17. ’t Veld (Ardooie): Loofbos rondom drie vijvers. Doen: Zet je op het terras van de Keunepupe met zicht op je kinderen die spelen op het speelterrein en de ruime zandbak.

18. Tillegembos (Sint-Michiels): Uitgestrekt loofbos in de groene rand rond Brugge. Doen: Boek een overnachting in de trekkershut.

19. Wallemote – Wolvenhof (Izegem): Historisch park rond twee kastelen en een avontuurlijk speelbos. Doen: Neem deel aan de Boslympische Spelen.

20. Zeebos (Blankenberge): Een jong bos op een boogscheut van de zee. Doen: Maak een ommetje naar de kijkhut.

21. Zwin (Knokke-Heist): Luchthaven voor vogels. Slikken en schorren. Doen: Kom terug in augustus als het lamsoor, de Zwinneblomme, bloeit.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.