West-Vlaamse fietsnetwerk blijft populair: meest bezochte knooppunten in Nieuwpoort en Damme

West-Vlaanderen blijft een populaire fietsprovincie. © iStock
Redactie KW

Voor de eerste acht maanden van 2021 noteert het provinciebedrijf Westtoer 4,7 miljoen recreatieve fietsers op het West-Vlaams fietsnetwerk. Dit is iets minder dan in het topjaar 2020 maar nog altijd tien procent meer dan in dezelfde periode van 2019. Nieuwpoort en Damme hebben de belangrijkste fietsknooppunten. Brugge is van alle provinciehoofdsteden de meest populaire fietsstad.

De info is afkomstig van de tellingen door Westtoer op het West-Vlaams fietsnetwerk, uitgevoerd in het kader van het Europese project Eurocyclo, en meegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de provincie West-Vlaanderen en informatie uit de applicatie Vlaanderen Fietsland.

Topdagen met 70.000 fietsers

Het Brugse Ommeland is traditioneel de regio met het grootste aantal recreatieve fietsers op het fietsnetwerk, met 1,9 miljoen fietsers tot eind augustus – waarvan iets meer dan 700.000 in juli en augustus. De Westhoek telt in de eerste acht maanden 1,6 miljoen recreatieve fietsers op het fietsnetwerk. Vooral in de zomermaanden komt de Westhoek dicht in de buurt van het Brugse Ommeland met net iets minder dan 700.000 recreatieve fietsers. Fietstellingen aan de Kust (westkust, middenkust en oostkust) worden meegerekend bij het Brugse Ommeland en de Westhoek.

Voor de Leiestreek (West- en Oost-Vlaanderen) noteerde Westtoer tot eind augustus 1,5 miljoen recreatieve fietsers. Topdagen voor de zomer van 2021 waren 18 juli en 21 juli met ongeveer 70.000 recreatieve fietsers op het fietsnetwerk in West-Vlaanderen per dag.

West-Vlaamse regio’s populair

Ook de fietsapplicatie Vlaanderen Fietsland verzamelde interessante zomercijfers. Zij delen Vlaanderen op in vijftien regio’s. De vier West-Vlaamse regio’s zitten allen in de top zes van meest populaire fietsregio’s van Vlaanderen. De Kust, het Brugse Ommeland, de Westhoek en de Leiestreek staan op respectievelijk op plaats twee, vier, vijf en zes. Enkel het Maasland, waar deze zomer een attractie opende, scoort nog iets hoger dan de Kust.

Knooppunt 70 en 34

Dé West-Vlaamse hotspots om te fietsen zijn Damme en Nieuwpoort. Tussen de Ganzepoot en provinciedomein Koolhofput in Nieuwpoort komen de Frontzate (de fietsroute op de oude spoorwegbedding richting hinterland), de route langs het kanaal naar Duinkerke en de Kustfietsroute samen. De Kustroute aan zee is vernieuwd en maakt nu deel uit van de Vlaamse Icoonroutes. In Nieuwpoort is knooppunt 70 de topper.

Ook het traject tussen Brugge en Damme, in het decor van het succesvol project ‘Verdwenen Zwinhavens’, is populair. In deze regio is knooppunt 34 in Damme de topper. Brugge is door Vlaanderen Fietsland bekroond als de populairste provinciehoofdstad om te fietsen. In en rond Brugge is de Groene Gordel erg succesvol.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.