Welk van deze zes is het leukste provinciedomein? Bezorg ons jouw rapport en krijg een ijsje

Ga samen met ons op zoek naar het Leukste Provinciedomein van West-Vlaanderen! © Westtoer
Marijn Follebout
Marijn Follebout Journalist/outdoorexpert

West-Vlaanderen telt met 21 stuks de meeste provinciedomeinen van Vlaanderen, maar wat is nu eigenlijk het leukste? Op die vraag probeert De Krant van West-Vlaanderen, samen met zijn lezers, de komende weken een antwoord te vinden. Vorige week stelden we al de 21 domeinen voor, vandaag kom je te weten welke zes provinciedomeinen kans maken op de titel van Leukste Provinciedomein van West-Vlaanderen.

Geef jouw score op KW.be/rapportprovinciedomein

Reporter Marijn Follebout, die alle uithoeken van West-Vlaanderen kent, kreeg de zware taak om uit de 21 West-Vlaamse provinciedomeinen zes finalisten te selecteren. “Voor mij de moeilijkste opdracht van dit project”, blaast Marijn. “Heel veel domeinen zijn fantastisch om te wandelen, maar misten bepaalde troeven om de selectie te halen. Ik zocht naar domeinen waar wat vlees aan hangt, waar vanalles te beleven valt.”

Per rapport een ijsje

Dit zijn uiteindelijk dé zes, die de komende weken hier in de kijker worden gezet: de Gavers, Duinpanne, Palingbeek, Bulskampveld, Wallemote-Wolvenhof en IJzerboomgaard. Jij kan hen nu al gaan ontdekken, mét ons rapport dat je hiernaast vindt. Voor elk van de 10 criteria mag je telkens 10 punten uitdelen. Per rapport dat je instuurt via onze website, krijg je een bon voor een gratis ijsje.

Beestige mascottes

Meedoen kan tot en met 22 augustus. Op 27 augustus maken wij de winnaar bekend. Dat weekend kan je daar dan genieten van jouw ijsje(s).

De beestige mascottes Gino De Gans, Matti De Meeuw, Enzo Eekhoorn, Kim Konijn, Evert De Ezel en Sarah Het Schaap gaven hun stem al, nu ben jij aan de beurt!

Geef jouw score op KW.be/rapportprovinciedomein

Dit zijn de zes genomineerde provinciedomeinen

De Gavers, Harelbeke

De Gavers
De Gavers © Westtoer
Gino De Gans, de mascotte van De Gavers.
Gino De Gans, de mascotte van De Gavers.

De Gavers in Harelbeke is gegroeid rond een enorme waterplas. Hier zijn altijd wel watersporters te vinden. Twee fantastische speeltuinen bezorgen kinderen de tijd van hun leven. In het domein bevinden zich ook twee cafetaria. De plas is het mekka voor vogelspotters die in de kijkhutten hun hart ophalen. Honden ravotten op de losloopweide. In het bos is een klimparcours uitgebouwd.


***


Duinpanne, De Panne

Duinpanne
Duinpanne © Westtoer
Matti Meeuw, de mascotte van Duinpanne
Matti Meeuw, de mascotte van Duinpanne

Bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne ligt midden de Oosthoekduinen. De visueel verbluffende expo Sea Change (betalend) vertelt het verhaal van de klimaatverandering en wat de gevolgen zijn voor de Kust. Je vindt er ook een bar met een prachtig terras dat uitkijkt op de duintuin. In de zomer scoren de gratis gezinszoektochten er bijzonder goed.


***


Palingbeek, Zillebeke (Ieper)

Palingbeek
Palingbeek © Westtoer
Enzo Eekhoorn, de mascotte van Palingbeek.
Enzo Eekhoorn, de mascotte van Palingbeek.

Palingbeek in Ieper biedt natuurbeleving én erfgoed in één verhaal. Vanuit het bezoekerscentrum trekken gezinnen op rangertocht door de natuur. Fervente wandelaars kiezen voor de Palingbeekwandelroute door het uitgestrekte domein. Sinds kort kan je er ook een buitenbezoekerscentrum aandoen waar het hele verhaal van de mislukte aanleg van de Vaart Ieper – Komen en dat van de Eerste Wereldoorlog uit de doeken wordt gedaan.


***


Bulskampveld, Beernem

Bulskampveld
Bulskampveld © Westtoer
Kim Konijn, de mascotte van Bulskampveld.
Kim Konijn, de mascotte van Bulskampveld.

Bulskampveld in Beernem is het grootste aaneengesloten bosgebied van West-Vlaanderen. In het kasteel bevindt zich een tof bezoekerscentrum. De avonturenexpeditie rond het kasteel is beslist een aanrader. De Kruidentuin is toonaangevend in Vlaanderen. In dit gevarieerde landschap met zijn dichte bossen, heide en wastine is het zalig wandelen.


***


Wallemote-Wolvenhof, Izegem

Wallemote-Wolvenhof.
Wallemote-Wolvenhof. © Westtoer
Evert De Ezel, de mascotte van Wallemote-Wolvenhof
Evert De Ezel, de mascotte van Wallemote-Wolvenhof

Wallemote-Wolvenhof in Izegem is gegroeid uit twee kasteeldomeinen. De speeltuinen richten zich op elke leeftijdscategorie. Je vindt er prachtige picknickplekjes in verborgen hoekjes op het domein. Het romantische brugje over het water voor kasteel Wolvenhof moet zowat de meest gefotografeerde plek van Izegem zijn.


***


IJzerboomgaard, Kaaskerke (Diksmuide)

IJzerboomgaard
IJzerboomgaard © Westtoer
Sarah Het Schaap, de mascotte van IJzerboomgaard
Sarah Het Schaap, de mascotte van IJzerboomgaard

IJzerboomgaard in Diksmuide is het jongste provinciedomein in onze reeks. De waterspeeltuin is op zonnige dagen een echte trekpleister voor jonge gezinnen. Met het vlot kan je jezelf naar de overkant trekken. Betonpaden leiden door het domein naar de boerderij waar zich een cafetaria, biologische pluktuin en kinderboerderij bevindt.


Zo breng je jouw stem uit

Geef jouw score op KW.be/rapportprovinciedomein

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.