Voorzitter vzw Airsoft Oostende wil sport weer kunnen beoefenen

Dirk wil graag dat airsoft toegelaten wordt:
Dirk wil graag dat airsoft toegelaten wordt: "We hebben 133 m² per speler ter beschikking."©Jeffrey Roos
Redactie KW

Dirk Angilis, voorzitter van vzw Airsoft Oostende, dringt er bij Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) op aan airsoft weer als sport toe te laten. “We hebben per speler ruim 130 m² ter beschikking en dragen maskers. Veiliger kan niet.”

Airsoft is een alternatieve vorm van paintball. In plaats van met verf gevulde ballen worden plastieken balletjes op elkaar afgevuurd. Vzw airsoft telt 85 leden, maar heeft enkele honderden sympathisanten die nu en dan mee komen spelen. Dat doen ze in de al even leegstaande Hangaar I. “We kregen Hangaar I ter beschikking van de stad in maart”, vertelt Dirk. “In principe kunnen we hier blijven tot oktober, dan starten in normale omstandigheden de werken om hier een megabordeel onder te brengen.”

“Meer gaten in het gebouw dan in Zwitserse kaas”

Nadat de vzw Hangaar I toegewezen kreeg als locatie – na enkele verhuizingen – deed de club wat investeringen om het leegstaande pand aan te passen tot een battlefield voor airsofters. “We maakten heel veel zelf, maar daar was hout voor nodig. In totaal investeerden we zo’n 8.000 euro om het pand in orde te zetten. Maar toen kwam corona opzetten… We hebben tot nu amper gebruik kunnen maken van onze locatie”, aldus Dirk.

Dirk is het beu en schreef een mail naar minister Ben Weyts. “Onze spelers zijn volledig gekleed in beschermende kledij en dragen een masker”, klikt het in de mail. “Onze ‘skirms’ gaan door in een hangaar van ruim 5.000 vierkante meter. Als we onze skirms beperken tot maximum dertig mensen, dan hebben we 133 vierkante meter per speler ter beschikking. Ook frisse lucht is er voldoende, want onze locatie telt meer gaten in het gebouw dan in Zwitserse kaas.”

‘Kleintjes’ vergeten

“Onze spelers komen gekleed aan in een speciale ruimte waarin voldoende plaats voorzien is”, legt Dirk uit. “Daarnaast hebben we vier grote ruimtes ter beschikking, waaronder de oude fuifzaal en de oude ruimte waar dancing The Oh! gevestigd was. Ruimte zat dus. We hebben meer plaats dan de voetballers op hun voetbalveld. Dan snap ik niet waarom wij onze sport niet mogen beoefenen en zij wel.”

Dirk heeft het gevoel dat het allemaal om geld draait. “Er wordt enkel gefocust op de grote sporten terwijl de kleintjes vergeten worden. Ik zou graag de minister uitnodigen in Oostende. Zo kan hij met eigen ogen zien hoe wij te werk gaan”, besluit Dirk.

“Ik hoop uit de grond van mijn hart dat er snel opnieuw sport zal mogelijk zijn voor iedereen”, reageert minister Ben Weyts (N-VA). “De sportieve mogelijkheden werden echter vastgelegd in een ministerieel besluit van de federale minister van Binnenlandse Zaken.” (JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.