Vissers mogen hengel uitgooien aan bufferbekken: “Uitzonderlijk in West-Vlaanderen”

Visser Donald is tevreden dat hij in zijn eigen dorp kan vissen.© TP
Visser Donald is tevreden dat hij in zijn eigen dorp kan vissen.© TP
Redactie KW

Vermoedelijk wordt voor het eerst in West-Vlaanderen hengelen toegestaan aan een bufferbekken dat aangelegd werd tegen overstromingen en voor landbouwgebruik. De vele vissers uit het Ieperse dorp Vlamertinge reageren uiterst tevreden. “Eindelijk mogen we hier vissen. In ons dorp is dit water van het bufferbekken uniek: het is de enige mogelijkheid om onze passie te beoefenen dicht bij huis”, vertelt visser Donald Billiau (57).

Het vijftien jaar oude bufferbekken aan de Grote Kemmelbeek langs de Jan De Cerfstraat in Vlamertinge moet in de eerste plaats de dorpsbewoners beschermen tegen overstroming en lokale landbouwers bevoorraden in tijden van droogte. Het bekken kwam de voorbije jaren vooral in de media naar aanleiding van de extreme droogte en bijhorende oppompverboden. Veel minder bekend is de vurige wens van vissers om er hun hengel uit te zwaaien. “In Vlamertinge alleen zijn we al met een vijftigtal hengelaars”, zegt visser Donald. Hij zal samen met Gery Dehaene en Rudy Verfaille toezicht houden op de site. “Zodat we hier nog lang op een mooie en recreatieve manier mogen vissen.”

Populair

“Ik heb de voorbije jaren heel wat telefoons en mails gekregen van de vissers”, bevestigt Iepers schepen van milieu- en landschap Valentijn Despeghel (Vooruit). “Sinds corona zit vissen in de lift. Het leeft in Ieper, dat blijkt uit de vele suggesties van lokale vissers. Vooral ouders met kinderen willen dicht bij huis hun hobby uitoefenen.”

Het bufferbekken valt onder de bevoegdheid van de provincie, die nu voorziet in een afwijking op het provinciaal politiereglement om er te mogen vissen. “Dit is uitzonderlijk: dit bufferbekken is vermoedelijk het eerste in West-Vlaanderen waar hengelen toegelaten wordt”, weet Despeghel.

Waardevolle visvijver

“Dit is trouwens een van de weinige bufferbekkens waar voortdurend water in staat. Het is een waardevolle visvijver geworden met streekeigen soorten, zoals voorn, paling en karper. Het is ook een prachtige plek om te wandelen. We zijn de deputatie zeer dankbaar voor de kans. De regels zijn hier wel strenger: het aantal vislijnen is beperkt tot een vislijn per vergunning en dit enkel van zonsopgang tot zonsondergang op de drie voorziene hengelplaatsen.

Het gebruik van kunstaas is enkel toegelaten met een enkele haak en het gebruik van voederboten is hier net zoals op de Ieperse vestingen verboden. Uiteraard mag je ook hier geen vis meenemen, na de vangst moet de vis opnieuw vrijgelaten worden in het water. Dit is een bijzondere kans voor de dorpsbewoners, we hopen dat ze de regels respecteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier