VBS De Wijnbergschool komt proefzwemmen in De Zwemkom

De leerlingen testten maar wat graag het nieuwe zwembad uit.© SLW
De leerlingen testten maar wat graag het nieuwe zwembad uit.© SLW
Stefaan Lernout

Het waren de leerlingen van vrije basisschool De Wijnberg die als eersten het nieuwe zwembad De Zwemkom mochten uitproberen. De reacties waren unaniem positief. Voor de redders en technici was het dan weer de gelegenheid om de kwaliteit van het water te monitoren bij gebruik van het zwembad.

Het vierde leerjaar van VBS De Wijnberg mocht op woensdagmorgen het nieuwe zwembad uitproberen. Vol verwachting maakten ze hun opwachting in ‘De Zwemkom’ waar de komende weken uitvoerig getest zal worden. Technici en redders zijn druk in de weer om alle technische apparatuur en nood- en andere procedures uit te proberen.

Zoutelektrolyse

“Natuurlijk zijn we heel benieuwd om te zien wat de kinderen van De Zwemkom vinden”, zegt schepen van Sport Geert Breughe (CD&V). “Toch is het vandaag in eerste instantie de bedoeling om te kijken hoe de filters reageren op de aanwezigheid van zo’n grote groep mensen in het water. In tegenstelling tot het huidige zwembad werken we in De Zwemkom niet met een klassieke chloorinstallatie, maar wel met zoutelektrolyse.”

“Om het water proper te houden, haalt de installatie chloor uit zout. We moeten dus geen chloor meer opslaan en ons personeel komt er ook niet meer mee in contact. Dat is allemaal een pak veiliger. De installatie is afgeregeld en de waarden van het water zijn goed. Door het gebruik vandaag raakt het water vervuild en zullen we zien hoe de waarden reageren en kunnen we de instellingen perfect op punt stellen.”

Bewegingsdetectie

De Zwemkom is uitgerust met de nieuwste snufjes. Zo kan de hoogte van zwembadvloer aangepast worden en zo zorgen voor een gewenste diepte, tussen 0 en 3 meter. In de hoek hangt een camera met bewegingsherkenning. Stel dat een object langer dan een bepaalde tijd zonder bewegen in het water blijft hangen, dan wordt dit automatisch aan de redders duidelijk gemaakt via een groot scherm.

De kinderen waren alvast razend enthousiast om het nieuwe zwembad uit te proberen. Door de coronamaatregelen mag er echter nog niet gespeeld worden in het recreatieve gedeelte, wat begrijpelijkerwijs voor ontgoocheling zorgde. Hopelijk kan de glijbaan wel zorgen voor blijde gezichten tijdens de officiële opening op 23 januari.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.