Op stap langs de frontlijn (1): “Een combinatie van ontspanning, adrenaline en een tikkeltje geschiedenis”

Christophe Lefebvre

Bloedrood zijn ze, de Europese coronakaarten. Onze reporters Christophe en Stephanie kiezen een vakantie dwars door West-Vlaanderen. Met de drie dochters vertrekken ze vanuit De Panne en wandelen ze, met enkel een rugzak, tot aan hun thuisbasis in Lauwe. Geen tests, geen kleurcodes en geen gevaar. Maar krijgen ze toch dat vakantiegevoel? Je komt het te weten in hun dagboek. Stap met hen mee langs de Frontlijnroute.

Een paar stevige wandelschoenen, een koppel journalisten en drie dochters van wie er eentje volop aan het puberen is geslagen. We kunnen zonder schroom zeggen dat we zowat het tekstboekvoorbeeld van een modaal gezin zijn. Op reis vertrekken staat anno 2021 dan ook gelijk aan het voorzien van een fiks budget. PCR-testen zijn overal nodig, zowel bij vertrek als terugkeer en in het slechtste geval krijgt de eindbestemming een nieuwe kleur waardoor we nogmaals de portefeuille boven moeten halen en in isolement moeten.

Avontuur en adrenaline

Heel wat gezinnen kiezen dan ook eieren voor hun geld en proberen er in eigen land het beste van te maken, zij het met enige tegenzin. “Op reis in eigen land, dat is eigenlijk geen vakantie toch?” Het is de uitgangspositie van heel wat mensen die hun tropische bestemming inruilden voor enkele dagen dicht bij huis.

Wij zijn ervan overtuigd dat West-Vlaanderen heel wat meer in petto heeft dan enkel en alleen maar in het zand ploeteren. Meer nog, we zijn ervan overtuigd dat West-Vlaanderen dé provincie bij uitstek is om ontspanning, avontuur, adrenaline en een tikkeltje geschiedenis te gaan combineren.

Gastvrijheid

Met het voltallige gezin trekken we, met de trein, richting kust en vertrekken we van daaruit te voet naar huis. Onderweg gaan we op zoek naar bekende en minder bekende plekjes die van West-Vlaanderen maken van wat het is: de mooiste provincie ter wereld. We leren de West-Vlamingen kennen zoals ze echt zijn: harde werkers met een grote mond en een peperkoeken hart, waar gastvrijheid onlosmakelijk is verbonden met onze culturele wortels. Samen ontdekken we ook de meest aparte, bizarre of ronduit sensationele activiteiten waarmee we ons onderscheiden van de rest van de wereld.

We stappen natuurlijk niet zomaar op goed gevoel door de provincie maar laten ons leiden door de Frontlijnroute. Het traject dat het front van de Eerste Wereldoorlog volgt en ons meteen voorziet van een stevige injectie geschiedenis en nederigheid. Door de opofferingen van miljoenen mensen kunnen we vandaag genieten van het meest kostbare goed ter wereld: vrijheid.

Preus lik fjirtig

Dagelijks brengen we jullie ons verhaal, van bij ons vertrek tot op het moment dat we onze tassen opnieuw thuis op de grond zetten. Vanuit journalistiek en volwassen standpunt brengen we ons verslag, de kinderen doen ook hun duit in het zakje en brengen hetzelfde verhaal maar dan vanuit hun perspectief.

Loopt u onze bonte bende tegen het lijf (geloof ons vrij: jullie kunnen niet naast ons kijken), aarzel dan zeker niet een selfie te nemen en die online te gooien. West-Vlamingen zijn nu eenmaal preus lik fjirtig en de wereld mag het weten.

We nemen jullie mee, op stap langs de frontlijn!

Volg hier dagelijks hun avontuur

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.