Kustcampings voortaan verenigd in vzw

De nieuwe vereniging werd warm onthaald.© GF
De nieuwe vereniging werd warm onthaald.© GF
Gillian Lowyck

Vandaag is de vzw Kustcampings voorgesteld. De nieuwe koepelvereniging verenigt de honderd campings aan de kust. Promotie voeren, de campings op de kaart zetten en elkaar versterken met samenwerkingsverbanden staan op de planning.

Charlotte Deseins, voorzitter van de kersverse vzw legt uit waar Kustcampings voor staat. “We willen voor netwerkmomenten zorgen tussen de verschillende uitbaters. Daarnaast willen we ook promotie voeren voor de kustcampings en ze mee op de kustkaart zetten. Ze zijn uniek en we willen dat unieke karakter nog meer benadrukken.”

“Ook op tactisch niveau kunnen we samenwerken. Uiteindelijk hebben we allemaal dezelfde zorgen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan groepsaankopen, een werkgroep afvalbeheer op poten zetten, duurzaam beleid uitwerken, enzovoort.”

Regionale accenten

Beroepsorganisatie Recread bestaat al meer dan vijftig jaar en behartigt al al die tijd de belangen van de sector. “Ik vind het belangrijk dat we zeker niet in elkaars vaarwater zitten, daar hebben we heel duidelijke afspraken rond gemaakt. Onze nieuwe vereniging zal vooral regionale accenten benadrukken.”

“In 2019 bleven ongeveer 1 miljoen gasten overnachten op een terreinlogies aan de kust en samen genereerden ze 4,9 miljoen overnachtingen”, voegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer, toe. “Van die 1 miljoen gasten verbleven 123.000 gasten op een kortkampeerplaats en 877.000 gasten kozen voor een langetermijnkampeerplaats.”

“Circa 60 procent van de vakantiegangers op de kortkampeerplaatsen komt uit eigen land. De belangrijkste buitenlandse markten zijn Duitsland en Nederland met respectievelijk 14 procent en 9 procent van alle kampeerders aan de kust.”

‘In om te gaan kamperen’

Elke kustgemeente heeft minimum drie kampeerplaatsen (met uitzondering van Zeebrugge) en de campings in Middelkerke, Bredene en De Haan-Wenduine zijn goed voor 75 procent van het totale aantal.

“Het is meer dan ooit in om te gaan kamperen”, zegt Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Toerisme. “Vanuit Toerisme Vlaanderen gaan we daar nog meer aan werken, want het is een unieke beleving. De vzw is een mooi initiatief en ik kijk er dan ook naar uit om met jullie samen te zitten, ook met Recread. We zullen campings binnen Vlaanderen Vakantieland nog meer in de kijker zetten.”

Het bestuur van Kustcampings vzw bestaat uit Charlotte Deseins (Camping Eureka-Bloemenduin in Koksijde), Parcifal Coeman (Holiday Village in Knokke-Heist), Sabine Vanwynsberghe (Kampeerverblijfpark Zandpolder in Bredene), Bram Vlamynck (Camping en Camperpark Westende) en Els Casier (Camping Veld & Duin in Bredene).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.