Kattenstad serveert met ‘Zomer in Ieper’ een goed gevuld vakantieprogramma

© (Foto CM)
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

De eerste zomer na corona wordt in Ieper meteen een drukke zomer. De stad en heel wat organisatoren haalden alles uit de kast om zowel de Ieperling als de bezoeker zowat elk weekend van de vakantiemaanden een of meerdere activiteiten te bezorgen. Het gaat van festivals, tot koopjesdagen en de WRC Rally. “Maar we vergeten ook de wijk- en dorpskermissen niet! ‘Zomer in Ieper’, het wordt supergeestig!”, aldus schepen Valentijn Despeghel (Vooruit).

Het kan deze zomer wel eens druk worden in Ieper. Nu het coronavirus wat is teruggedrongen halen heel wat organisatoren hun schade in. “We probeerden alles een beetje op elkaar af te stemmen, met als gevolg dat er wel elk weekend wat te beleven is in onze stad”, zegt schepen Diego Desmadryl (Open Ieper). De aftrap voor ‘Zomer in Ieper’ is een klassieker: De Dolle Dagen van vrijdag 10 tot maandag 13 juni. Enkele weken voor de start van de officiële soldenperiode vormt de braderie het moment voor de zomerse aankopen. Dit jaar is de Boterstraat de ‘straat in de kijker’. In de Diksmuidestraat organiseert de vzw Petit Paris de 1ste editie van het Openluchtatelier ‘Kunstenaars komen uit hun kot’.

Terug op het programma is Apérotime, de gezelligste en gratis toegankelijk Afterwork Openlucht Aperitief op de Grote Markt en dat op vrijdag 15 juli vanaf 18 uur. Het eerste weekend van augustus strijkt het HAP Foodfestival neer in het Hamiltonpark. Op vrijdag 5 augustus gaan we daar van start met een HAP Afterwork, waarbij een hippe dj plaatjes draait in een sfeervolle setting.

Ook terug zijn onder meer de Heilige Bloedprocessie in Voormezele (12 juni), het Reuzenrad, het Wereldfeest (3 juli), het Bloemenplein (7 juli tot 11 augustus), de Zomerbar ‘JOC OUTDOORS’ (tussen 13 en 23 juli op verschillende dagen) en de WRC Rally (18 tot 21 augustus). Qua grotere muziekevenementen zien we Frietrock (van 9 tot 11 september), Yperfest (van 1 tot 3 juli) en Highlight Festival (3 september) op de kalender staan. Nieuw is het Kidzfestival op 4 september en De Langste Tafel op 8 juli. “Op vlak van cultuur zal er zeker geen gebrek zijn”, zegt schepen Valentijn Despeghel (Vooruit). “De verschillende stadsdiensten slaan de handen in elkaar voor CinéConge. Dat zijn filmvertoningen in openlucht op een geheime locaties.” De stad werkt daarnaast voor de 2de keer samen met de vzw Ri4vos voor ‘Streekgenoot op Straat’. “Dat evenement ontstond vorig jaar in volle corona”, zeggen Wim Vandamme en Bart Devos van Ri4vos. “We kregen toen de opdracht iets kleinschalig te doen met de nadruk op ontmoeten. In 3 straten organiseerden we kleine concerten met lokale bands. Nu de coronamaatregelen achter ons liggen, rees de vraag of we het concept niet een beetje moesten uitbreiden. Het leek ons echter beter om bij het origine opzet te blijven.” ‘Streekgenot op Straat’ vindt plaats in de Grachtstraat (10 juli), de Boomgaardstraat (17 juli) en de Elverdingestraat (21 juli). Op de affiche staan onder andere The Covernators, Stella Verstraete, The Belgian Qua Band en Suncreek.

Aan ‘Zomer in Ieper’ is een wedstrijd verbonden. Deelnemen kan vanaf zaterdag 11 juni om 12 uur tot en met zaterdag 18 juni om 12 uur. Je doet dat door op www.zomerinieper.be 2 wedstrijdvragen te beantwoorden. De winnaar, die op woensdag 21 juni wordt bekendgemaakt, kan een ZomerInIeper pretpakket winnen, met daarin onder meer een gratis duoticket voor de 3 grote Ieperse festivals, een duoticket voor De Langste Tafel en 10 zwembeurten in het stedelijk zwembad. Het volledige zomeraanbod is te vinden op www.ieper.be/zomerinieper.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.