Kameleon is tegelijkertijd speeltoestel en kunstwerk

© (Foto DM)
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Met ruim één maand vertraging is het kunstwerk Ask the Animals, and They Will Teach You geland op het Van Bunnenplein.

Het werk van de Britse kunstenaar Jeremy Deller maakt deel uit van Beaufort 21 en werd door de gemeente Knokke-Heist aangekocht. De kinderen hebben er alvast een speelattractie bij, want de kameleon is ook een glijbaan.

Ode aan kameleon

“De productie van enkele onderdelen liep door corona vertraging op. Daardoor liet het kunstwerk even op zich wachten maar het behoort tot de pronkstukken van Beaufort 21. De Kunsttriënnale aan zee is een belangrijk initiatief om het toeristische imago van de hele kust te ondersteunen en te stimuleren in binnen- en buitenland. Beaufort 21 onderscheidt zich door de unieke beleving: kunst in het decor van de kust en de zee. Beaufort positioneert de kust als een cultuur-toeristische bestemming”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter Westtoer.

“De Britse kunstenaar Jeremy Deller brengt met het kleurrijke kunstwerk ode aan een van de oudste wezens ter wereld: de kameleon. De kameleon verdwijnt langzaam, al is dat niet het hoofdthema in het werk van Deller. Hij wil vooral kinderen uitnodigen om van de lange tong te glijden en daarmee aantonen dat kunst in de openbare ruimte meer kan doen dan een decoratieve of herdenkingsfunctie vervullen. Door een kunstwerk te maken dat tegelijkertijd dienst doet als glijbaan, levert hij een humoristische kritiek op monumenten die op een ernstige manier iets pogen te memoriseren. Een vernieuwde aandacht en meer respect voor dieren, planten en de natuur in het algemeen, liggen in de lijn van Beaufort 21, dat de nietigheid van de mens ten opzichte van de klimaatcrisis als thema neemt”, vertelt curator Heidi Ballet.

Opwaardering

“Dit internationaal, speels en kleurrijk topwerk met een hoekje af past perfect bij Knokke-Heist en is een opwaardering voor ons Van Bunnenplein”, aldus burgemeester Piet De Groote.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.