Liene Desloover en Jelle Bossuyt wonen met hun drie kinderen in Heule. Via vrienden leerden ze HomeExchange kennen. “Je stelt je huis open voor een andere familie en jij mag in ruil in hun woning verblijven. Na Amsterdam, Londen en Brussel was Berlijn onze vierde succesvolle ruil.”
HomeExchange rekent een jaarlijkse kost van 160 euro aan voor het gebruik van het platform en de verzekering. “Maar aan dat laatste hadden we voorlopig nog geen nood. Het is telkens weer een nieuw avontuur en dat is de reden waarom we dit doen. Via woningruil ontdekken we met het gezin nieuwe plaatsen.”
“Het is telkens weer een nieuw avontuur en dat is de reden waarom we dit doen. Via woningruil ontdekken we met het gezin nieuwe plaatsen”
“Op je kleren na is alles aanwezig, dus je moet niet veel bagage meedoen. Speelgoed of boeken nemen we zelfs niet meer mee. Onze kinderen vinden het fijn om eens met de lokale lego of poppenhuis te spelen. In Berlijn was er een keukentje waar onze jongste dochter het liefst de hele dag in speelde. Haar meekrijgen op stadsbezoek was voorlopig nog de grootste uitdaging.”
Persoonlijke toets
“Het leuke aan huizenruil is ook de persoonlijke toets. In Berlijn hadden de eigenaars een potje lokale confituur klaargezet en een Baskisch gezin dat bij ons logeerde had speciale kaas mee.” En het werkt ook omgekeerd. Het Brussels gezin dat bij Liene en Jelle te gast was, had terloops laten vallen dat hun zoontje jarig was tijdens de ruilperiode. Toen hij zijn kamerdeur opende, werd het zoontje verrast met vlaggetjes en stond er ‘Bon anniversaire Leopold’ op een krijtbord geschreven. “Het is een warme toets die je via het traditionele reiscircuit nooit kunt evenaren”.
Eenzijdige ruil
De Basken waren trouwens geen echte exchange, maar een eenzijdige ruil. Terwijl Liene en Jelle op vakantie gingen naar een Landal vakantiepark, verbleven ze in hun huis. “Als ruil kregen we guest points die je kan gebruiken om zelf ook eens naar iemands huis te gaan zonder iemand te ontvangen. Terwijl we op reis zijn, geeft iemand onze planten water en onze kat eten. Wij zien alleen maar voordelen.”
“Terwijl we op reis zijn, geeft iemand onze planten water en onze kat eten. Wij zien alleen maar voordelen”
Met het Baskisch gezin was het de eerste keer dat Liene en Jelle hun gasten ook face-to-face konden begroeten. “Ik moet eerlijk toegeven, het was wel even slikken toen ik hun zoontje op onze picknickbank zag dansen, maar je moet vertrouwen hebben in het systeem. Mensen die hierin stappen, beseffen dat het steunt op respect voor elkaars eigendom. Het is iets wat ik standaard zeg tegen mijn kinderen als we een nieuw huis binnenkomen. Wees voorzichtig met alle spullen net zoals je ook wil dat zij respect zouden hebben voor jouw speelgoed. Dat is ook het mooie aan het systeem, het is gebaseerd op het delen van je bezit.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier