Toon Callebout roept op tot een coronaveilige carnavalsviering in Lissewege

Redactie KW

‘Uuze waste hangt te drogen tot we weer mogen’. Met die titel wil Toon Callebout (45) uit Lissewege het carnaval coronaveilig vieren in Lissewege. Samen met enkele carnavalsverenigingen zal Callebout tussen 13 en 16 februari carnavalskleren aan wasdraden hangen en carnavalsspullen achter ramen plaatsen

“Het idee is ontsproten aan het begin van de coronalockdown. Toen had je die bekende berenzoektocht waar veel families aan deelnamen. Later had je nog de kerstlichtjes tijdens kerstperiode, maar nu is er niets meer om de mensen uit hun huis te lokken”, licht Toon Callebout de actie toe. “Het carnaval leeft enorm in Lissewege en Zwankendamme en daarom leek het ons een leuk idee om oude carnavalskleren aan een wasdraad te hangen of om carnavalsspullen achter een raam te plaatsen.”

Met de actie wil Callebout dan ook hetzelfde doel bereiken als de berenzoektochten. “We hopen dat gezinnen met deze actie terug buiten zullen komen. Het is de ideale activiteit voor kinderen, zeker met de krokusvakantie die voor de deur staat. Aan de wasdraden zullen oude carnavalskleren hangen uit bijvoorbeeld 1997 en zo kunnen de inwoners herinneringen ophalen aan vroeger. Wandelaars zullen de ‘was’ kunnen zien in de Zeeweg, het centrum van Lissewege en in Zwankendamme.

Boodschap

“Tot nu toe hebben enkele carnavalsverenigingen al aangegeven te zullen deelnemen, maar we willen ook individuele carnavalsvierders aanmoedigen zelf kleren buiten te hangen, we beperken ons niet tot de carnavalsverenigingen. Dit jaar zal carnaval een feest zijn dat je in je eigen bubbel kan vieren.”

Ten slotte wil Callebout een symbolische boodschap brengen, maar ook een signaal sturen naar het Brugse stadsbestuur. “Ons hoofddoel is om wat vertier en positiviteit te brengen in deze donkere tijden. Carnaval is het feest van het licht en met deze actie willen we de mensen duidelijk maken dat er licht is aan het einde van de tunnel. Tegelijk is carnaval geen feest dat een jaar mag worden vergeten en tegelijkertijd willen we ook een signaal geven aan het Brugse stadsbestuur dat carnaval leeft in Lissewege en Zwankendamme, maar dat de politiek ons vergeet te steunen. Groepen uit de rand van Knokke-Heist kregen al steun, maar dit is bij ons vooralsnog niet het geval.”

(Matthew Pyck)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.