https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Wenduinse kleuteronderwijzeres verlengt wereldtitel garnaalpellen: “Trots dat ik traditie mee in stand houd”

© (Foto GF)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Katty Vanmassenhove is in het Noord-Franse Leffrinkhoeke voor de derde keer op rij wereldkampioene garnaalpellen geworden. In tien minuten tijd pelde de Wenduinse 116 gram grijze garnalen en gaf zo al haar rivalen het nakijken.

De Olympische Spelen mogen er dan al even opzitten, maar met Katty Vanmassenhove (48) hebben we er toch nog een West-Vlaamse kampioene bij. De Wenduinse pelde in tien minuten tijd 116 gram garnalen en schreef daarmee al voor de derde keer op rij het WK garnalenpellen op haar naam. Katty is kleuteronderwijzeres in basisschool ’t Klavertje in Wenduine, waar haar ouders Chalet Westhinder – in de volksmond ook bekend als ‘de Cabane’ – uitbaten.

“Garnaalkroketjes zijn er de specialiteit van het huis”, vertelt ze enthousiast. “Vandaar dus dat ik het garnaalpellen zo goed onder de knie heb: ik heb het van kleins af aan altijd voor zien doen.” Later schreef Katty op de Reuzenfeesten in Wenduine steevast de jaarlijkse garnaalpelwedstrijd van de Tarpoenvissers op haar naam. “Zij waren het die me aanraadden om eens mijn kans te wagen op dat WK. Toen ik in 2018 voor het eerst meedeed, had ik echter niet gedacht dat ik meteen ook zou winnen”, klinkt het.

Het WK vond afgelopen zondag opnieuw plaats in het Noord-Franse Leffrinkhoeke. Katty verdedigde er ondertussen al voor de derde keer de Belgische kleuren, en ditmaal zette ze zelfs nog een beter resultaat neer dan vorige keer. In amper tien minuten tijd pelde ze zo’n 116 gram grijze garnalen; dat was één gram meer dan op haar vorige deelname in 2019, en vier gram meer dan de eerste keer dat ze wereldkampioen werd. “De eerste keer dachten ze nog dat het toeval was dat er een Belgische met de titel aan de haal ging, maar de tweede keer vonden die chauvinistische Fransen dat al iets minder leuk. Het was dus best wel spannend om mijn titel opnieuw te gaan verdedigen”, glimlacht Katty.

Dit jaar won Katty zelfs met nog ruimere voorsprong: het scheelde liefst twintig gram met de tweede plaats. Van toeval is dus geen sprake meer. “Door corona ging het er wel iets anders toe dan vorige jaren. Anders doen er zeker twee keer zoveel deelnemers mee”, zegt Katty. “Maar het gaat uiteindelijk toch altijd tussen dezelfde mensen. Zo schreef Nicole, een van de Franse deelneemsters, het WK al tien keer op haar naam. Zelf vind ik het in de eerste plaats gewoon leuk om de traditie mee in stand te houden. Garnalenpellers zijn een uitstervend ras aan het worden.”

Ter voorbereiding pelde Katty thuis zo’n kilo of vijf. “Vorige week kreeg ik plots een stressopstootje en ik ben dan nog vlug naar de vistrap gereden in Oostende. Tijdens de wedstrijd zelf komt het er vooral op aan om rustig te blijven. Er deden overigens nog enkele Belgen mee, wat een leuke ambiance gaf.” Het WK in Leffrinkhoeke leeft er volgens Katty wel. “De inwoners maken daar altijd een echt volksfeest van. Ook de televisie was er”, klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.