Uitverkochte eerste editie van Oostende Koerse onder stralende zon

Caroline Alaerts en haar zoontje Thomas Haesen. © (Foto GLO)
Gillian Lowyck

Eíndelijk! Liefhebbers van paardenrennen slaakten een zucht van verlichting toen bekend werd gemaakt dat er weer races plaats zouden vinden op Oostende Koerse. Vandaag vond de eerste rendag met publiek plaats. Een schot in de roos, want de 2.000 tickets waren snel uitverkocht. En wie deze zomer graag nog een gokje gaat wagen, is er best snel bij, want de ticketverkoop gaat snel.

Als je met je ogen knijpt en de mondmaskers even wegdenkt, zou je je zo op Oostende Koerse pre-corona kunnen wanen. Alhoewel, toen kwamen er zo’n 7.000 mensen af op een rendag, nu is het aantal bezoekers beperkt tot 2.000. Toch heerst er een gezellige, losse sfeer op de ACEG Wellington Hippodroom. Iedereen is duidelijk opgelucht dat er weer iets plaatsvindt op de renbaan. En dan vooral organisator Olivier Orlans: “Het is top”, zegt hij. “Eerst en vooral omdat het weer fantastisch is. Maar het doet ook gewoon ongelofelijk deugd om na twee jaar terug Oostende Koerse te organiseren. Jammer dat het maar voor 2.000 man is. Vandaag is het helemaal uitverkocht, en volgende week ook al.”

Oostende Koerse vindt volgens het klassieke recept plaats: draf- en galoprennen, telkens op maandag met nadien nog een Vlaamse Vedettenparade. “De enige uitzondering is dat we nu om 11.30 uur starten”, gaat Orlans verder. “Dat is omdat we mee gaan met de Franse PMU. Het is wel de bedoeling dat we volgend jaar weer een namiddag- en avondprogramma organiseren. En hopelijk kan dat dat voor weer 7.000 man.”

Olivier Orlans.
Olivier Orlans. © (Foto GLO)

Aan de ingang van de renbaan zorgt Franky Huvaere ervoor dat alles in goede banen verloopt. “Echt veel mensen moeten we niet wegsturen, dat valt goed mee”, zegt hij. “Er komen af en toe wat dagjestoeristen kijken wat er hier te doen is, maar je moest natuurlijk op voorhand reserveren. Ik ben heel tevreden dat de rennen weer doorgaan. Ik doe dit ondertussen al zeven jaar, telkens met dezelfde ploeg. We zijn stewards bij Club Brugge, het boksen in Gent, Parijs-Roubaix… En op maandag in de zomer staan we dus op Oostende Koerse.”

Ook Caroline Alaerts en haar zoontje Thomas Haesen (9) zijn heel tevreden dat er weer Oostende Koerse is. Ze zijn afkomstig uit Aarschot en spenderen twee weken vakantie in Westende. Speciaal voor de rennen komen ze naar Oostende. “Twee jaar geleden zijn we hier ook al eens geweest”, klinkt het. “We vinden het heel leuk dat er weer paardenrennen zijn. Vooral ook omdat het niet te druk is. Je kan voldoende afstand houden van elkaar. Een gokje wagen? Dat doen we onder elkaar”, glimlacht Caroline.

De reacties van het publiek zijn heel positief: “Zeker ook vanuit de paardenwereld zelf. Want dat is zoals met ons natuurlijk: als paarden te lang stil in hun stal staan, worden ze te dik”, lacht organisator Olivier Orlans nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier