“Logeren in een kerk is echt een unieke ervaring”

Gudrun Bogaert uit Moerbeke-Waas overnachtte in één van de champingpods. (foto ACK) © type="Seq" annie callewaert
Redactie KW

Net voor de zomer opende in Kaaskerke Bed & Bar Tolomeus, de allereerste champing in Vlaanderen. De voormalige kerk werd met respect en behoud van enkele elementen volledig omgevormd tot een gezellige plaats om er met vrienden samen te logeren. We gingen eens langs om te zien hoe het seizoen tot nu toe was geweest.

“We hebben echt geen geluk gehad met het weer”, steekt Wouter Dernau, eigenaar van de kerk, van wal. “Door het mindere weer waren er minder fietsers en wandelaars op weg. De bar op zich werd eerder gebruikt om mensen met het bedgedeelte te laten kennismaken. Daardoor was de omzet van de zomerbar ondergeschikt. Mensen die hier kwamen en inspiratie opdeden om eens een overnachting te boeken, daar was het ons om te doen. Zo hebben we hier toch al mensen van Limburg gehad die eerst naar de bar kwamen en later reserveerden om te komen overnachten.”

Er hebben al een aantal overnachtingen plaatsgevonden. “We hadden al verschillende gasten, een vijftal groepen, vriendenkoppels die met de fiets tot hier kwamen en families die samen kwamen overnachten”, geeft Wouter mee. “Iedereen vond het een heel bijzondere beleving. De champingpods (de plaatsen waarin geslapen wordt, red.) vielen goed in de smaak en het ontwerp met respect voor erfgoed werden heel erg geprezen. De meeste mensen zijn ook verrast door het resultaat en vinden het een gepaste invulling voor een kerk. Het bijzondere is dat zowel jong als minder jong, gelovig of atheïst dezelfde reactie hebben.”

“Geen zorgen”

Gudrun Bogaert (56) woont in Moerbeke-Waas en was samen met een groep vrienden op fietstocht toen ze bleef overnachten in de kerk. “We sliepen er één nacht en nadien fietsten we verder”, vertelt ze. “Een heel tof concept om eens in een kerk te slapen, de locatie spreekt enorm aan en de kleine kerkjes in de kerk zijn heel stijlvol en verrassend. Onze groep, die bestond uit drie koppels, doet regelmatig een fietstocht en ik had van deze kerk gehoord. Toen ik voorstelde om hier een nacht door te brengen, was iedereen daar meteen voor te vinden.”

De nabijheid van de IJzer, van stad Diksmuide, de rust, de mooie natuur en uiteraard het slapen in de kerk zijn een unieke combinatie. “Het is fijn dat we ook onze fietsen binnen konden stallen. We hoefden ons ook geen zorgen te maken over het eten en we moesten ons ook niet verplaatsen. Alles werd gewoon tot bij ons gebracht. Na honderd kilometer gefietst te hebben, is dit zeker een groot voordeel”, evalueert Gudrun. “We voelden er ons thuis en konden lekker genieten van het tof ingerichte interieur. Het was voor ons een heel leuke en unieke ervaring. Goed geslapen, goede bedden, lekker gegeten. Een unieke belevenis.” (ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.