Kust blikt tevreden terug op herfstvakantie en kunstenfestival Beaufort21

© Getty Images

De toeristische sector aan de kust blikt tevreden terug op de herfstvakantie. Zo’n 450.000 dagjestoeristen trokken naar zee en de logiessector telde ongeveer 1,1 miljoen overnachtingen. “De vierde coronagolf, de extra coronamaatregelen sinds 1 november en de slechte weervoorspellingen hebben minder impact gehad dan gevreesd”, stelt Westtoer.

Op het einde van de herfstvakantie maakt de toeristische sector aan de kust traditioneel de balans op. Met bijna een half miljoen dagjestoeristen en een gemiddelde kamerbezetting van 90 procent tijdens het eerste weekend van de vakantie is de sector tevreden.

“Ook de verhuur van vakantiewoningen was goed met ongeveer 10 à 15 procent meer geboekte overnachtingen in vergelijking met de herfstvakantie vorig jaar.”

Einde Beaufort21

Het einde van de herfstvakantie betekent ook het einde van de zevende editie van Beaufort21, de Triënnale voor kunst aan zee. Sinds 27 mei bezochten ongeveer een miljoen bezoekers één of meerdere kunstwerken.

Door de covidcrisis liep Beaufort21 over een kortere periode en waren er minder buitenlandse bezoekers. Ook de eerder matige zomer had een impact. Toch zijn de kustgemeenten tevreden. “Bezoekers geven de Triënnale een hoge tevredenheidsscore en de helft van hen zou het aanbevelen aan vrienden en familie”, zo klinkt het bij Westtoer.

Dat bevestigt ook Dirk De fauw, burgemeester van Brugge en voorzitter van het kustburgemeestersoverleg. “Zo is nog maar eens gebleken dat Beaufort21 een toegevoegde waarde is voor de kust”, aldus Dirk De fauw (CD&V).

Werken aangekocht door gemeenten

Negen werken werden aangekocht door de gemeenten. Het gaat om de octopus van Laure Prouvost in De Panne, de bronzen boom van Els Dietvorst in Koksijde, het werk van Goshka Macuga langs de vaargeul in Nieuwpoort, Metamorphosis van Oliver Laric in Westende, Pillage of the Sea van Rosa Barba in Oostende, Benjamin van Maen Florin in De Haan, het dansende beeld van Marguerite Humeau in Blankenberge, de vogelnestjes van Adrián Villar Rojas in Zeebrugge en de kameleon-glijbaan van Jeremy Deller in Knokke-Heist.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.