Komen-Waasten laureaat bij wandelgemeenten

© (Foto CLL)
Christophe Lefebvre

Wandelen is niet alleen gezond, het zorgt er meteen ook voor dat de dagelijkse verkeersknobbels minder worden. Komen-Waasten trekt volop de kaart van wandelaars en kreeg hiervoor recent de titel van Wandelvriendelijke gemeente. “Een erkenning voor onze aparte aanpak en meteen ook een trekpleister voor wandelaars uit het gehele land”, glundert bevoegd Schepen Philippe Mouton.

Wandelen is meer dan bewegen alleen! Het is het idee achter het label van ‘wandelgemeente’, een label dat door de Waalse overheid in het leven werd geroepen. “Wie spreekt over wandelen spreekt meestal over een ontspannende toch om de zinnen te verzetten. Helaas vergeten we vaak dat wandelen ook de meest elementaire vorm van mobiliteit is!” De Schepen trekt meteen de lijn door naar de compleet verzadigde wegen, een grote bron van ergernis voor zowel gebruikers als overheden. “We nemen nog te snel de wagen, ook voor kleine verplaatsingen. Meestal gaat het om het gemak maar al even vaak gaat het om een vorm van onwetendheid. Mensen weten niet dat heel wat gemeenten over een uitgebreid aanbod aan wandelwegen of zelfs veldwegels beschikken, die ze even snel en te voet naar hun bestemming kunnen brengen. Iedere verplaatsing die we op die manier doen is een wagen minder op de weg en is dan ook een stukje van de oplossing voor het fileprobleem.”

Om dit idee te promoten lanceerde het Waalse gewest het ‘wandelgemeente’ label en Komen-Waasten schopte het meteen tot bij de laureaten. “Er werd gekeken naar een waslijst van punten om de labels toe te kennen”, gaat de Schepen verder. “In Komen-Waasten werden ze gecharmeerd door de manier waarop we niet alleen onze wandelwegen onderhouden maar ook hoe we ze in de kijker weten te zetten. Uiteindelijk werden 30 steden en gemeenten genomineerd en daar maakt Komen-Waasten ook deel van uit. Meer nog, we kregen zelfs nog 3 sterren, als stimulans voor de Komense aanpak. Onze gemeente wordt nu opgenomen in verschillende wandelregisters waardoor we ook een toeristisch graantje zullen kunnen meepikken. Wandelaars gaan nu eenmaal graag naar plaatsen waar ze volop kunnen genieten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.