Knokke-Heist gaat strijd aan met illegale vakantieverhuur

Duizenden toeristen huren elk jaar een vakantiewoning in Knokke-Heist. © BELGA
Redactie KW

Knokke-Heist gaat de strijd aan met illegale vakantieverhuur. De kustgemeente wil de overlast in dorpskernen, villawijken en niet-toeristische zones op die manier tegengaan. “De Airbnb-slogan ‘live like a local’ voelt steeds meer als een frontale aanval op het gemeenschapsleven”, zegt burgemeester Piet De Groote (GBL).

“Speculanten die woningen opkopen om ze in te richten als vakantieverblijf, zorgen er bovendien voor dat de woningprijzen stijgen.” Het gemeentebestuur heeft daarom een plan klaar.

“Wist je dat Knokke-Heist in de Vlaamse top 5 staat van steden en gemeenten met de meeste Airbnb’s? Ruw geschat zijn het er ruim 2.000. Dat is veel, héél veel.”

Gemeenschapsleven

Burgemeester Piet De Groote (GBL) heeft voor alle duidelijkheid niks tegen het concept. Maar dat er een wildgroei is aan illegale vakantieverhuur in zijn gemeente, wil de burgervader niet laten passeren. Duizenden toeristen huren elk jaar een vakantiewoning in Knokke-Heist, via een immokantoor of een website als Airbnb of Booking. De meeste daarvan liggen in de toeristische zones en zijn een kwalitatieve aanvulling op de hotels en B&B’s.

“Maar net als vele andere toeristische bestemmingen in de wereld, merken we de laatste jaren een te sterke groei van het aantal woningen dat verhuurd wordt voor vakanties. Daarbij zien we vooral een sterk stijgende impact buiten de traditioneel toeristische zones. De Airbnb-slogan live like a local voelt steeds meer als een frontale aanval op het gemeenschapsleven”, zegt Piet De Groote.

Feestjes

Hij verwijst naar steden als Amsterdam en Brugge, waar ze met succes de wildgroei aan illegale vakantieverhuren aan banden legden. “De stedenbouwkundige regels moeten gevolgd worden”, gaat de burgemeester verder.

Indien verblijfsrecreatie niet is opgenomen als hoofdbestemming, is vakantieverhuur verboden. Nu wordt dat nog al te vaak met de voeten getreden. Zo is er een voorbeeld van een villa die voor 32.000 euro per week werd verhuurd, veelal aan groepen van tien personen. Het gevolg: geluidsoverlast en andere klachten.

Stijgende woonprijzen

“In woonzones en dorpskernen is dat simpelweg niet toegelaten volgens de stedenbouwkundige regels. De rust wordt er verstoord door feestjes en dergelijke”, aldus burgemeester Piet De Groote.

Een ander pijnpunt is dat ze in Knokke-Heist zien hoe speculanten woningen in woonzones opkopen om ze in te richten als vakantieverblijf of AirBnb. “Dat heeft een enorme impact op de sociale cohesie in die wijken. Wanneer er zich bijvoorbeeld in woonzones weinig vaste bewoners domiciliëren, verdwijnt stelselmatig het sociale weefsel en het buurtgevoel. Bovendien stijgen de woningprijzen, waardoor de eigen inwoners minder kans hebben er iets te kopen”, zegt De Groote.

Het gemeentebestuur wijst ook op het veiligheidsaspect. “Ongecontroleerde overbezetting brengt een grote verantwoordelijkheid mee voor de eigenaars bij een eventuele brand of ongeluk. De eigenaren moeten zich daar bewust van zijn.”

Vervolging door parket

Daarom gaat de kustgemeente nu strikter toezien op de naleving van de stedenbouwkundige regels. De burgemeester benadrukt wel dat ze géén heksenjacht zullen houden. Wel zijn nu al 300 eigenaars aangeschreven om hen op de regels te wijzen. “We willen ook onwetende eigenaars informeren”, zegt De Groote.

“Maar ook immokantoren moeten strikter toezien wanneer ze een pand verhuren als vakantiewoning. Mag het wel op die plaats? Het is hún job om dat te controleren.” Hardleerse overtreders riskeren een vervolging door het parket voor een stedenbouwkundige overtreding.

“Het einddoel is om de overlast te verminderen. Het inperken van de illegale vakantieverhuur zal ook de hotels ten goede komen”, besluit burgemeester Piet De Groote. (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.