Gemeente verzet zich tegen verbouwingsplannen Beach Hotel in De Haan: “Meer appartementen is niet in belang van toerisme”

De huidige uitbater wil de 22 kamers van het hotel omvormen tot elf appartementen. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Momenteel loopt er in De Haan een openbaar onderzoek over de verbouwing van het Beach Hotel-Auberge des Rois op de Zeedijk. Er is een aanvraag ingediend om het hotel om te vormen tot appartementen, maar dat ziet de gemeente niet zitten. “Het aantal hotels met zeezicht is hier intussen op één hand te tellen.”

Het probleem van hotels die worden opgekocht door bouwpromotoren om er appartementen van te maken, bestaat aan de hele Vlaamse kust. “Jammer genoeg is het altijd weer hetzelfde verhaal: verkopen aan bouwpromotoren brengt nu eenmaal meer op dan een hotel uitbaten. Een zaak van snel geldgewin dus, maar dat is niet in het belang van onze toeristische gemeente. Het aantal hotels met zeezicht in De Haan is intussen op één hand te tellen”, zegt Jan Vermast, gemeenteraadslid voor Open&N-VA en zelf ook hoteluitbater.

Elf appartementen

Voor het Beach Hotel-Auberge des Rois werd door de huidige uitbater een omgevingsvergunning aangevraagd om de 22 kamers van het hotel om te vormen tot 11 appartementen. Burgemeester Wilfried Vandaele is van plan om zich daar met hand en tand tegen te verzetten. “De vorige eigenaar wou het hotel een tiental jaar geleden ook al omvormen, maar ik heb toen als schepen van Ruimtelijke Ordening alles in het werk gesteld om dat niet te laten gebeuren”, zegt hij. Vandaele haalde destijds zijn slag thuis.

Dorpsgezicht

“Een nieuw bpa (bijzonder plan van aanleg, red.) om de hotels op onze kustlijn te behouden, is er toen echter niet doorgekomen. Bijgevolg beschikken we vandaag niet over een voldoende sterk instrument om de appartementering van hotels tegen te houden”, klinkt het. Het huidige bpa laat in de betreffende zone echter wel degelijk appartementering toe, al moet het uitzicht van het gebouw wel behouden blijven aangezien het binnen het beschermd dorpsgezicht van de Concessie ligt.

Maar Vermast en Vandaele vinden dat ook de hotelfunctie bewaard moet blijven. “De huidige uitbater heeft het hotel destijds kunnen kopen omdat ik de vorige eigenaar verboden had om er appartementen van te maken. Dat de huidige uitbater het hotel nu zelf wil sluiten en verkopen aan een bouwpromotor, vind ik een allesbehalve correcte houding en daarin meegaan, zou ook heel onrechtvaardig zijn tegenover de oorspronkelijke eigenaar. We hebben weinig hefbomen in handen, maar zullen het de promotor toch bijzonder moeilijk maken”, besluit Vandaele.

De uitbater was niet bereikbaar voor commentaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier