De Nachtwacht gidst opnieuw toeristen door Ieper

We zien Patrick Deldaele, Johan Verweirder, Fernand Rambour, Jean-Pierre Deroo en Frank Gunst. (TOGH)
Redactie KW

Van zaterdag 20 november tot 26 maart neemt de Nachtwacht opnieuw toeristen en Ieperlingen mee op patrouille door het duistere Ieper. De gegidste avondwandelingen zijn aan hun twaalfde editie toe, nadat ze in het seizoen 2020-2021 niet konden doorgaan door corona.

Niet schrikken als u op zaterdagavonden zwartgeklede figuren met een steekwapen (hellebaard) en lantaarn (flambouw) door de Ieperse straten en op de vestingen ziet wandelen. Het gaat om Ieperse gidsen die voor hun bijzondere kledingdracht en naam inspiratie vonden bij het beroemde schilderij De Nachtwacht van Rembrandt.

“Daarmee geven we onze winterse avondwandelingen wat meer kleur”, zegt Frank Gunst van de Ieperse Gidsenkring. “De nachtwacht schoot in de middeleeuwen in actie zodra de nachtklokken hadden geluid en de negentien poorten van de stad werden gesloten. Hij moest nazien of alle vuren gedoofd waren, want heel wat huizen waren van hout. In 1221 liep dat fout en ging een groot deel van de stad in vlammen op.”

Kledij

“De hellebaard was het wapen van de politionele ambtenaar die moest zorgen voor de veiligheid in de stad”, pikt Jean-Pierre Deroo in. “Hij was een medewerker van de lokale baljuw en werd meestal gerekruteerd uit de laagste regionen van de bevolking.”

Ze zien er misschien wat luguber uit in hun zwarte kleren met donkere capes en hoeden, maar het is geen griezelwandeling. “Het zijn avondwandelingen in de stad en we gaan ook even de vestingen op waar het donker kan zijn”, zegt Frank Gunst. “Daar is de flambouw wel van dienst, maar het is geen Halloween, verre van.”

Nieuwe verhalen

De Nachtwacht rakelt vooral de middeleeuwse geschiedenis van Ieper op, doorspekt met heel wat anekdotes en verhalen. “Als gidsen leggen we voortdurend onze oren te luister en zo duiken altijd wel nieuwe verhalen op”, vervolgt Frank Gunst. “Het is niet altijd een kopie van vijf jaar geleden, wat mij betreft toch. We zijn met een tiental gidsen die de Nachtwacht doen en elke gids legt toch zijn eigen accenten en heeft ook zijn eigen verhalen. Zo loont het zeker de moeite voor Ieperlingen om voor een tweede of derde keer de avondwandeling te doen.”

In 2019 kende De Nachtwacht een topjaar. Bijna iedere zaterdagavond waren de wandelingen volzet. “Soms gingen we uit met vijf nachtwachten tegelijk”, zegt Johan Verweirder. “Dat hadden we vooral te danken aan de uitgebreide promotie die rond de Nachtwacht gevoerd werd.”

Corona zorgde ervoor dat er vorige winter geen nachtwachtwandelingen waren. Op zaterdag 20 november gaat de Nachtwacht dus voor het eerst weer uit sinds de eerste lockdown in maart 2020, al blijft corona de gidsen parten spelen. “Laat ons zeggen dat het met mondjesmaat terugkeert, maar eerder langzaam”, zegt Frank Gunst. “Wij hopen op betere tijden, al ziet het er momenteel niet zo goed uit.”

De Nachtwacht vertrekt iedere zaterdagavond om 17 uur aan de toeristische dienst (lakenhallen) voor een wandeling van ongeveer 2 uur die eindigt aan de Kazematten. Deelnemen kost 4 euro, ook voor kinderen.

(TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.