Cultuur op de grens: fietstocht in Poperinge rond voormalige grenspost

Vincent Mauceri (CCFI), Ronny Vanhooren (Provincie West-Vlaanderen), Sophie Pattyn en Geert Gombeir (Events Outside The Box) en enkele deelnemers aan de fietstocht op de site Callicanes. © MICHAEL DEPESTELE
Redactie KW

Om de streek rond de voormalige grenspost Callicanes in beeld te brengen is er een culturele fietstocht uitgetekend, die op zondag 11 juli zowel in het Hopmuseum in Poperinge als in het Musée de la Vie Transfrontalière in Godewaersvelde start. De mensen van respectievelijk Toerisme Poperinge en van de gemeente Godewaersvelde zullen er de deelnemers met open armen ontvangen.

“’s Morgens swing je meteen op de tonen van de Toapegeraapte die je een behouden fietstocht muzikaal zullen toe blazen”, schetst organisator Geert Gombeir het programma. “Langs de bloeiende hopvelden bereik je het prachtige kasteeldomein De Lovie waar zowel kunst (The Basement) als muziek (Adeux) op het programma staan. Via Kwizien Katrien in de Canadaweg bereik je de markt van Watou waar je bij Het Ovenhuis op het terras kan genieten van mobiele animatie. Daarna wip je terug op de fiets naar Made In Inox, waar zowel Bruno Dehondt, met zijn Les Gigotos Automates, als Marieke en Rik Rabaey je verwelkomen. Maar ook het verhaal van ’t Rattekot is mooi geïllustreerd door illustrator Xavier Truant en beeldend kunstenaar Nele Boudry. Gezwind rij je verder richting Callicanes met een stop bij Au Nouveau St. Eloi waar Frederic en Olivier iedere fietser verwelkom met een gratis degustatie van St. Eloi-Triple. En check meteen de grensoverschrijdende muzikale combinatie tussen de engelenstemmen van Lano en violist Peter Steen”, zegt organisator Geert Gombeir.

Foto’s tot afbraak

Op Callicanes zelf is er een unieke tentoonstelling met ‘grens’-foto’s van de Poperingse fotograaf Michael Depestele. Die opent op zondag 11 juli, maar alle foto’s blijven tot de gebouwen uiteindelijk definitief verdwijnen door de afbraak ervan. Beeldend kunstenaar Sven Verhaeghe maakt een monumentaal land-art stuk en de groep WXII, die bestaat uit Peter Paelinck, Yves Bondue en Luc Vanhoucke, neemt live muziek op met de site als inspiratie. Er wacht je trouwens nog een verrassing bij het aankomen.”

“Daarna rijden we richting Godewaersvelde. Daar kom je aan bij een museum dat gewijd is aan het leven op de grens, het Musée de la Vie Frontalière. Zeker een bezoekje waard om daarna de brocanterie te bezoeken op het marktplein en te genieten op het terras van Calibou & Co van diverse animaties. Portatief en Frank Poelvoorde zijn alvast van de partij. Via een doorsteek aan het museum rijden we verder richting Boeschepe waar Komjoesay in de namiddag een resem Vlaamse en Franse volksliedjes over het mooie Boeschepe laten uitdeinen. Dit alles in La Maison Commune, achter de kerk, waar ook hun echte Frans-Vlaamse frietjes in een heus ‘Fritkot’ worden gepresenteerd”, aldus nog Geert Gombeir.

Inschrijven

Inschrijven en een tijdslot reserveren kan via www.facebook.com/interreg.qualicanes of via een mail naar sitequalicanes@gmail.com. Wie gewoon graag eens de sfeer wil opsnuiven op de Callicanessite kan uitzonderlijk met de wagen parkeren op de site. (AH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier