Tielt krijgt eigen Monopoly-versie: “Extra troef voor onze stad”

Initiatiefnemer Pieter Baesen, hier samen met Mr. Monopoly, gaf de aanzet voor de Tieltse versie. © Wouter Meeus
Philippe Verhaest

Al het moois dat Tielt te bieden heeft, wordt dit najaar vereeuwigd in een officiële Monopoly-uitgave. Al het beste wat er in de Europastad te vinden is, zal op het spelbord een plekje krijgen. Er worden 2.000 exemplaren gemaakt. “De opbrengst gaat integraal naar de kinderafdeling van het Sint-Andriesziekenhuis”, stelt initiatiefnemer Pieter Baesen.

Het idee voor een Tieltse versie van het iconische gezelschapsspel Monopoly rijpte bij Pieter Baesen (33), zaakvoerder van Wouter’s Kwaliteitsvis in het centrum van de stad. “Ik heb thuis een Leuvense en Knokse versie in de kast liggen en vond dat Tielt dit ook verdiende”, legt hij uit.

Pieter nam contact op met Groep 24 uit Brugge, dat de officiële Hasbro-licentie voor ons land heeft en klopte ook aan bij het stadsbestuur. “Op beide plekken was het enthousiasme groot, dus konden we aan de slag gaan.”

Alles in Tielts jasje

Komend najaar moet Monopoly Tielt in de winkelrekken liggen. “Alles aan het spel zal Tielt ademen”, pikt Maxim Daveloose van Groep 24 in. “Deze stad telt een pak prachtige gebouwen, pleinen en straten en ook de algemeen fonds- en kanskaarten krijgen een Tielts jasje. Zo bestaat de kans dat je een kaart trekt die je vertelt dat je tijdens de Europafeesten hebt mogen optreden en daarvoor een mooie som geld ontvangt.”

“De stations en nutsbedrijven worden eveneens Tielts gemaakt en ook de deelgemeenten zullen aan bod komen. Wie het spel straks zal spelen, dompelt zich helemaal in deze mooie stad onder.”

Het spelbord heeft veertien commerciële bordjes. “Die hebben we bijzonder vlot kunnen vullen”, glimlacht Pieter. “We hebben gezorgd voor een goed evenwicht tussen het bedrijfs- en handelsleven en alle sectoren zijn ook vertegenwoordigd. Wie een plekje op het spelbord wilde, kon dit tegen een bepaald bedrag aankopen. De vraag was groter dan het aanbod.”

Kinderafdeling Sint-Andriesziekenhuis

De opbrengst van Monopoly Tielt, dat op 2.000 exemplaren gemaakt zal worden, gaat integraal naar de kinderafdeling van het Sint-Andriesziekenhuis.

“Op die manier willen we iets terugdoen aan de stad en de mensen die al bijna twee jaar vol in de vuurlinie staan”, zegt Pieter. “We willen ook niet zomaar een geldbedrag schenken, met de opbrengst willen we iets aankopen waar de kinderafdeling nuttig gebruik van kan maken.”

© Wouter Meeus

Supra Bazar, samen met De Botermarkt en Fonduehuisje Bleu Chaud de voornaamste commerciële partner in dit verhaal, zal als verkooppunt van Monopoly Tielt fungeren. Ook bij Standaard Boekhandel zal het spel verkrijgbaar zijn.

Eén vakje op Monopoly Tielt is nog vrij en voor de invulling daarvan rekenen de makers op de Tieltenaar. “Via onze website kan je je stem uitbrengen op je favoriete sportvereniging. De club met het grootste aantal stemmen, krijgt het laatste plekje.”

Burgemeester in de wolken

Burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) is in de wolken met de plannen. “Gezelschapspellen zitten in de lift. Dat merken we ook in onze openbare bibliotheek, waar er meer dan 300 verschillende gezelschapspelletjes uitgeleend kunnen worden.”

“Daarnaast is een eigen Monopolyspel een leuke extra troef voor onze stad en ons toeristisch verhaal. Ik haal zeker een doos in huis.”

Monopoly Tielt zal 50 euro kosten. Alle informatie en stemmen (tot woensdag 26 januari om middernacht) op je favoriete sportclub via www.monopolytielt.be. Vooraf bestellen kan ook via de webshop van Wouter’s Kwaliteitsvis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier