Stad Ieper zet vis uit in vestingwater

Schepen Valentijn Despeghel zet samen met Antonio Muyle en Bertrand Volckaert de eerste lading van één ton vis uit.© Erwin Gabriels
Schepen Valentijn Despeghel zet samen met Antonio Muyle en Bertrand Volckaert de eerste lading van één ton vis uit.© Erwin Gabriels
Erwin Gabriëls

In de Ieperse Vestingen werd 1.000 kilogram vis uitgezet. “Op die manier willen we aan een evenwichtiger visbestand werken”, zegt schepen Valentijn Despeghel.

“Een aantal jaar terug hebben we een visonderzoek gehouden in het water van de Vestingen. Daaruit bleek dat er voldoende karpers en brasem in de Vestingen zitten”, aldus schepen van Leefmilieu, Valentijn Despeghel (SP.A).

“Elk jaar investeren we voor ongeveer 10.000 euro aan nieuwe vis. Dit jaar ging het om 300 kg voorn, 250 kg brasem, 250 kg winde en 250 kg paling. Dit komt dus neer op meer dan één ton vis die uitgezet werd.”

12 ton coccolietenkrijt

“Een aantal weken terug hebben we 12 ton coccolietenkrijt in de Vestingen aangebracht. Dit maakt het water meer helder, doet de sliblaag inkrimpen en herstelt de fauna en flora.”

“We kochten ook twee extra beluchters aan zodanig dat we nu over acht stuks bezitten die in Zillebekevijver, Dikkebusvijver en de Vestingen kunnen gebruikt worden. Op die manier kunnen we het zuurstofgehalte in het water op peil houden bij crisissituaties zoals bv bij massale blauwalgen bloei in de zomer.”, vertelt schepen Despeghel.

Verbeterde waterkwaliteit

“Het vuilere water komt niet meer in de Vestingen terecht omdat het afgeleid wordt via de IJzerwegbeek. We hebben dus niet te klagen over de waterkwaliteit. Door de ideale combinatie van de diverse verbeteringen, stellen we vast dat het behoorlijk goed gaat met de waterkwaliteit in de Ieperse vijvers en de Vestingen.”

Nog nooit werd door Stad Ieper zoveel geïnvesteerd in het visbestand als de laatste jaren.

Viswachter Bertrand Volckaert (76) is tevreden over het visbestand in Ieper. “Elk jaar doet Stad Ieper een investering van 10.000 euro, maar dat bedrag kunnen we niet recupereren met de visvergunningen. De vissen die nu uitgezet worden, stemmen de vissers uiteraard tevreden.”

Last van aalscholvers

Antonio Muyle (63) is een visser die sinds 1969 een visvergunning heeft. “Nog nooit werd door Stad Ieper zoveel geïnvesteerd in het visbestand als de laatste jaren. We zien de vissen graag komen. Het is voor de stad het bewijs dat het goed gaat met de waterkwaliteit. Alleen jammer dat we last hebben van aalscholvers, maar dat is nu eenmaal de gang van de natuur”, besluit Antonio. (EG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.