Schutters Edewalle De Vrienden vieren feest op nieuwe locatie: “Al verdwaald in maïsdoolhof”

Schutters Edewalle De Vrienden vieren hun 40-jarige bestaan. © Foto Coghe
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Schutters Edewalle De Vrienden vierden zaterdagavond hun 40-jarig bestaan met een barbecue. Dat deden ze op hun nieuwe locatie, bij de maïsdoolhof in de Steenstraat 90 in Werken. “Enkele leden hebben het doolhof al geprobeerd en zijn er in verdwaald”, lacht secretaris Jean-Pierre Willaert.

Schutters Edewalle De Vrienden ontstonden in 1981 in café De Zwaan in Edewalle – ondertussen afgebroken – met Ronny Vandenbecken als voorzitter en secretaris, Frans Ameel als ondervoorzitter en bestuursleden Jean-Pierre Willaert, Jules D’Hulst, Ronny Lins en peetvader Gustaaf Ameel.

Huidige bestuursleden

“Peetvader Gustaaf wist in café De Vrede tussen pot en pint Gerard Dupulthys in te lijven als erevoorzitter voor de club. Zo kon de club beginnen in lokaal de Zwaan bij Robert Plaisier”, gaat Jean-Pierre Willaert van start.

“Jammer genoeg overleed onze voorzitter Ronny in 1993. Het voorzitterschap werd overgenomen door zijn buurman Frans Ameel. Gerard Peire werd ondervoorzitter en bleef die functie vervullen tot zijn overlijden in 2018. Freddy Devisch volgde hem op en ik werd secretaris. Berenice Vanhonsebrouck, Patrick Decloedt, Eric Vandevorst en Wilfried Ameel zijn de huidige bestuursleden.”

Nieuwe locatie

Edewalle De Vrienden telt 43 leden: 30 mannen en 13 vrouwen. “We hebben corona overleefd, zoals vele andere clubs in deze moeilijke periode”, aldus Jean-Pierre. “Al mogen we niet klagen van leden die afgehaakt zijn.”

Na de sluiting van café De Zwaan vonden de schutters onderdak in café De Warande in Werken. Maar omdat uitbater Ronny Vierstraete recent met pensioen ging en het café werd verkocht, moesten de schutters opnieuw op zoek naar geschikt onderdak. Dat vonden ze in het feestzaaltje van het maïsdoolhof.

“Voor wie het wil proberen, zijn er nog altijd bogen ter beschikking”

“Het was het enige lokaal dat paste, want als schutters op de liggende wip hebben we veel plaats nodig om te kunnen schieten en de schutters een plaatsje te geven. Jammer dat de gemeente geen geschikte plaats voor ons had, maar nu zitten we wel goed in het maïsdoolhof. We komen iedere dinsdagavond samen, vanaf begin september tot eind april. Ook elke 2de en 4de zaterdag is er schieting om 15 uur voor alle schutters, verder is er ook kermisschieting in café Markhove Kortemark en café De Welkom op Kortemark-Elle.”

Jongeren aantrekken

“Ja, veel van onze leden hebben het maïsdoolhof al geprobeerd én zijn er in verdwaald”, besluit Jean-Pierre lachend. “Niettemin proberen we onze bloeiende club te behouden. We hopen ook nog altijd jongeren aan te trekken, voor zij die het willen proberen zijn er nog altijd bogen ter beschikking.”

(TL)

Info: jeanpierrewillaert@live.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.