Royal Sand Yacht Club krijgt de wind in de zeilen met de steun van de provincie West-Vlaanderen

bestuur RSYC met schepenen Stéphane Buyens (tweede van links) en Wim Janssens (uiterst rechts) en gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu (tweede van rechts) © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Deze namiddag werd bij Royal Sand Yacht Club De Panne de nieuwe zeilwagenvloot officieel ingehuldigd, in het bijzijn van Mevr. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen, en het schepencollege van De Panne.

Zowat een jaar geleden viel de finale beslissing om de voormalige Lazef (Landelijke zeilwagenfederatie) te ontbinden. De Royal Sand Yacht Club (RSYC) in De Panne nam toen de afdeling Zeilwagenschool onder zijn vleugels. Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV) zet de federatiewerking voort.

De zeilwagenschool runnen bracht voor de RSYC heel wat nieuwe uitdagingen met zich mee. Voor het eerst nam de club personeel in dienst. Seddik Caeyzeele, een jongeman uit De Panne, werd in oktober vorig jaar aanvaard om samen met Veerle De Gryse (Pannenaar, voormalig personeelslid Lazef en al jaren actief lid bij de zeilwagenclub) de werking van de club en de zeilwagenschool onder hun hoede te nemen.

“De volledige zeilwagenvloot van de zeilwagenschool was aan vernieuwing toe en dus ging RSYC op zoek naar nieuwe zeilwagens”, verduidelijken Seddik en Veerle. “De zeilwagen NSJ van het merk Seagull kwam al snel in de spotlight. Seagull, een zeilwagenconstructeur in Bretagne, is een betrouwbare partner met jarenlange ervaring en een goede service. RSYC besloot om 25 zeilwagens bij hen aan te kopen. De zeilwagens hebben een moderne look, zijn minder zwaar dan de vorige en zijn inzetbaar bij bijna alle windtypes door de dubbele set zeilen (grote en kleine).”

Extra investeringen

Omdat 25 nieuwe zeilwagens aankopen een enorme investering is, zocht RSYC naar middelen om dit te bekostigen. Toen Westtoer en Provincie West-Vlaanderen eind vorig jaar meer info gaven over het provinciaal subsidiereglement voor toeristische impulsen, aarzelde de club geen moment om een voorstel in te dienen.

Onder leiding van wijlen Pascal Demuysere werden de toekomstplannen voor het zeilwagencentrum uitgeschreven. De aanvraag omvatte niet enkel de wens om de zeilwagens aan te kopen, maar ook om het zeilwagencentrum optimaal te benutten door meer activiteiten aan te bieden.

Om dit te kunnen realiseren, werd geïnvesteerd in extra strand- en sportmateriaal. De vreugde en de motivatie was groot toen de club te horen kregen dat wat ze hadden voorgesteld in aanmerking kwam voor subsidie en ze dit dus concreet konden uitwerken.

Slechte weer pakte goed uit

RSYC liet er geen gras over groeien. Alle materiaal werd besteld en tegen de paasvakantie pronkten de nieuwe zeilwagens op het strand. Extra activiteiten werden uitgewerkt, een nieuwe website kwam online, www.rsyc.be , met een professionele webshop om lessen te reserveren http://shop.rsyc.be/ Lesgevers werden bijgeschoold en leerden omgaan met het nieuwe materiaal. Al snel draaide de vernieuwde zeilwagenschool op volle toeren!

Hoewel de zomervakantie van 2021 voor velen wellicht de geschiedenis in zal gaan als de zomer van het slechte weer, was het bij de zeilwagenschool van RSYC de zomer van de nieuwe en voorspoedige wind! Het slechte weer dreef heel wat toeristen die op zoek waren naar een uitdagende activiteit naar de zeilwagenclub. Heel veel mensen genoten van een zeilwagenrit of andere leuke strandactiviteit. Er ging bijna geen dag voorbij zonder actie op het strand!

Positieve cijfers

Tegen einde dit jaar zullen zo’n 2500 deelnemers hebben kennisgemaakt met het zeilwagenrijden. Tegen een gemiddelde snelheid van 40 km/uur van een Seagull NSJ, betekent dit dat de nieuwe zeilwagens inmiddels zo’n 40.000 keer de afstand van het Pannese strand hebben overbrugd, ofwel 5 keer rond de wereld gereden. Er waaide ook een nieuwe dynamiek door de club zelf: het ledenaantal steeg met 40 %, van 260 naar 360.

Het RSYC-bestuur wil met deze inhuldiging de provincie bedanken voor de steun. Het ingediende project bij de provincie leverde een subsidie op van maar liefst 25.000 euro tegenover een investering van om en bij de 100.000 euro. Als club beloven ze dan ook om ernaar te streven een grote meerwaarde te zijn voor De Panne, de kust en de provincie West-Vlaanderen. “Deze subsidie helpt om sneller te kunnen groeien, meer kwaliteit te kunnen bieden en de werking nog verder te kunnen uitbreiden”, besluit het bestuur.

Voorbeeldige accommodatie

Tot slot bedanken ze ook het lokaal bestuur van De Panne voor de steun bij de realisatie van het nieuwe zeilwagencentrum dat in oktober 2019 werd geopend: “De accommodatie is een voorbeeld voor andere clubs, er kwam al meermaals bezoek van bevriende clubs in binnen- en buitenland. Ook voor de dagelijkse werking kan de club steeds op de steun van de gemeente en de verschillende diensten rekenen. In het bijzonder de technische dienst die snel de kleine probleempjes kan oplossen, de feestploeg die hen bijstaat bij de organisatie van evenementen en de sportdienst waar ze steeds terechtkunnen voor advies.” (Myriam Van den Putte)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.