Resultaten enquête over De Mol bekend: Finse looppiste is populairst

Eerder deze maand voerden enkele buurtbewoners nog actie uit vrees dat de geplande feestzaal/evenementenhal op de site De Mol verkeersonveiligheid en geluidsoverlast zal veroorzaken.©LUDO-OSTIJN Archief Ludo Ostijn
Eerder deze maand voerden enkele buurtbewoners nog actie uit vrees dat de geplande feestzaal/evenementenhal op de site De Mol verkeersonveiligheid en geluidsoverlast zal veroorzaken.©LUDO-OSTIJN Archief Ludo Ostijn
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Eind augustus 2020 lanceerde de stad Harelbeke een enquête om de mening te horen over site De Mol: hoe die er uit moet zien en wat de invulling wordt. Nu zijn enkele cijfers bekend.

Het draait vooral rond de geplande evenementenhal, de geplande verhuizing van Het Spoor en de Jeugddienst en de terreinen. 238 personen vulden de enquête in. 12 procent gebruikt de site dagelijks, 35 procent wekelijks en 15 procent maandelijks. 27 procent gebruikt zelden de site en 11 procent nooit. Het meest gebruikt is de Finse looppiste, gevolgd door de parkings en op de derde plaats de voetbalvelden. 55 procent vindt de omgeving van de sporthal onaangenaam: ‘niet-kwalitatieve gebouwen, saai en toegankelijk’. 67 procent vindt de omgeving van het stadion onaangenaam: ‘saai, verhard en onverzorgd’. 91 procent vindt de buitensportvelden aangenaam: ‘open, groen, verzorgd’.

Opmerkelijke cijfers: 93 procent van de jeugd vindt de site voornamelijk aangenaam; 42 procent van de sitebezoekers combineren dit dikwijls met een bezoek aan de Gavers; 49 procent van de bezoekers komt met de fiets; 87 procent van de frequente gebruikers vindt de weg op de site, 13 procent heeft moeilijkheden om de weg te vinden.

Beleving, sfeer, groen en natuur

Een greep uit de antwoorden toont aan dat er een gemis is aan groenzones en rustplekken, zitmogelijkheden, andere sporten dan voetbal, parking auto’s en fietsen, kunstgrasvelden en een moderne look voor stadion en sporthal. Verder is er een overschot aan voetbalvelden, parking, minigolf, beton en stadion.

De prioriteiten bij de herinrichting zijn beleving en sfeer, groen en natuur en op de derde plaats functionaliteit.

Volgens de deelnemers moet de jeugdsite zeker meegenomen worden: een plek voor de jeugd om ongestoord, veilig en vrij samen te komen. Ook de feestzaal/evenementenhal krijgt een troefkaart: die moet meegenomen worden: een grote, multifunctionele en bereikbare zaal. De minst belangrijke prioriteit voor de herinrichting van de site De Mol is voor 40 procent het parkeren, voor 15 procent de open ruimte en voor 12 procent groen en natuur.

Eerder deze maand was er nog ongerustheid bij de buurtbewoners.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier