Zwevezeelse pastorie krijgt tijdelijk nieuw leven als bistro en zomerbar Sali

Steven Devriendt van Cuisine Kwizien en initiatiefnemer Ruben Willaert in de tuin van de pastorie.© TOM VAN HOUTTE
Steven Devriendt van Cuisine Kwizien en initiatiefnemer Ruben Willaert in de tuin van de pastorie.© TOM VAN HOUTTE
Redactie KW

Van eind juni tot eind augustus krijgt de leegstaande Zwevezeelse pastorie in de Kerkstraat tijdelijk een nieuw leven als Sali Bistro en Garden, een pop-up-bistro en -zomerbar. Met dank aan overbuur Ruben Willaert. Vier gastchefs komen de gasten elk twee weken lang culinair verwennen.

“Ik vind het zonde dat niemand weet hoe groot en mooi de tuin van de pastorie wel is. Het is tijd geworden om deze locatie weer even terug te geven aan de gemeenschap”, zegt initiatiefnemer Ruben Willaert, die tegen eind juni de benedenverdieping laat restaureren. Het bistroluik zal zich namelijk deels in de pastorie zelf en deels buiten onder een tent afspelen, die centraal in de tuin komt, omgeven door een lounge voor wie van een heerlijke cocktail of een lekker wijntje wil komen genieten.

Topsommelier

“Op die manier kunnen we ook mensen die te laat waren met hun reservatie voor een bepaalde middag of avond toch nog iets bieden. Onze tuinlounge heeft een capaciteit van een 30-tal gasten.” Topsommelier Gianluca Di Taranto, bekend van The Jane en nu ook wine director voor de groep Sanglier des Ardennes & La Petite Merveille met onder anderen Marc Coucke en Wout Bru, steekt mee zijn schouders onder het concept en zal alle gasten met zijn uitstekende wijnkeuze op hun wenken bedienen.

De vier gastchefs worden aangevoerd door ‘gastronomisch bondscoach’ Jo Nelissen (Zuienkerke), die jong culinair talent klaarstoomt voor (inter)nationale wedstrijden. Sam Van Houcke (Maste) en Ignace Wattenberge (Lys d’Or) zijn de chefs van bekende Gentse horecatempels en er is met Steven Devriendt (Cuisine Kwizien) ook Zwevezeelse inbreng. Van 13 tot 26 juli, de periode die hij achter het fornuis staat bij Sali Bistro, krijgt hij hulp van zijn zus Stefanie, die doorgaans de desserts verzorgt in Het Vijfde Seizoen. “Om een tipje van de sluier te lichten: zij belooft een dessert op basis van kersen, bruin bier en twaalf specerijen.”

Geen concurrentie

Voor 59 euro per persoon krijg je twee amuses en een voor-, hoofd- en nagerecht geserveerd. Een tussengerecht bijbestellen kan nog voor 15 euro extra. Drank en wijnen zitten niet in de menuprijs.

“Ik kan de lokale cafés geruststellen: aangezien wij focussen op gerechten, is het niet de bedoeling om hen te beconcurreren”, aldus nog Willaert, die met zijn gezin tegenover de pastorie woont. “Hebben klanten achteraf nog zin om nog enkele uren na te praten over hun culinaire orgasmes, dan sturen wij hen met plezier door.” Sali Bistro en Garden zullen open zijn van dinsdag tot en met zondag. (TVW)

Vanaf 1 juni vind je meer info op www.bistrosali.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.