Uitbaters restaurant De Roos dringend op zoek naar personeel: “Velen kiezen job buiten horeca”

Steve D’hoedt en Natacha Vandamme zoeken personeel.© IV
Steve D’hoedt en Natacha Vandamme zoeken personeel.© IV
Paul Bruneel

Steve D’hoedt en Natacha Vandamme baten restaurant De Roos in Nieuwpoort uit en zijn voor de heropening nog op zoek naar personeel. Maar die zoektocht is niet evident, want veel werknemers zoeken werk in een andere sector.

Steve D’hoedt (47) en Natacha Vandamme (45) baten al sinds 13 juni 2008 het bekende restaurant De Roos uit op de Kaai in Nieuwpoort. De coronacrisis die ze nu meemaken, is ook voor hen een moeilijke periode.

Nu een heropstart in zicht komt, blijkt dat het niet zo makkelijk is om geschikt personeel te vinden. Sommige werknemers uit de horeca hebben het zekere voor het onzekere genomen en hebben gekozen voor een andere job, buiten de horeca.

Nieuwe uitdaging

“Wij zijn momenteel op zoek naar een zaalverantwoordelijke, een kelner en een hulpkok met de nodige ervaring en uiteraard zijn de belangrijkste vereisten dat ze Nederlandstalig, stipt en vooral gemotiveerd zijn. Wij bieden een vast contract, vaste uren en een competitief loon.”

“Maar het is niet makkelijk, zeg maar heel moeilijk om geschikte personen te vinden. Wij hebben nog enkele werknemers van in de beginperiode, maar door de lange coronasluiting zijn andere werknemers op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging, in een andere sector. Een ander personeelslid is verhuisd en de woon-werkafstand is niet te overbruggen.”

Steunmaatregelen

“De tweede lockdown is voor de horeca-uitbaters, en met uitbreiding voor iedereen die werkt in de horeca, heel zwaar geweest. De steunmaatregelen waren meer dan welkom, maar voor de werknemers kon men toch ietsje meer hebben gedaan”, zegt Steve.

Als heropeningsdatum voor de horeca is 1 mei vooropgesteld. Uiteraard hopen ook Steve en Natacha dat dit effectief zo zal zijn. Toch zitten ze nog met een aantal vragen.

We wachten vol ongeduld op duidelijke richtlijnen voor heropening

“Tijdens de eerste lockdown waren wij bij de eersten om panelen te ontwerpen om tussen de tafels te plaatsen en om palen met ontsmettingsmiddel te voorzien, om ons restaurant coronaveilig te maken. In oktober moesten we opnieuw de deuren sluiten.”

“De vraag is nu hoe de spelregels zullen zijn bij de heropening. Met hoeveel mensen en hoe zal men mogen aanschuiven aan tafel? De reservaties komen intussen binnen en we zijn in blijde verwachting van duidelijke richtlijnen die nu al veel te laat komen”, aldus Steve.

Dubbel getroffen

Het koppel wordt dubbel getroffen, want in september 2018 openden zij in Slijpe de B&B Ten Doele, met vier luxekamers en een wellness. Ook daar blijven de deuren dicht tot eind april.

“Wij zijn verplicht om eten te serveren op de kamer en een groot deel van de wellness blijft verboden terrein. Om het spel eerlijk te spelen en binnen de lijntjes te kleuren, hebben we ervoor gekozen om de B&B volledig te sluiten tot de versoepelingen eraan komen op 1 mei”, geeft Steve mee.

Vaste kosten

“We hebben ons tijdens de lockdownperiode gefocust op takeaway met gratis thuislevering en dat is heel goed meegevallen. We hebben de schade ietwat kunnen beperken, maar de vaste kosten lopen verder op. We zijn heel blij dat zoveel mensen hun vertrouwen hebben geschonken en bestellingen hebben geplaatst.”

Toch heeft de coronapandemie ook enkele positieve zaken met zich meegebracht. “We hebben nieuwe concullega’s leren kennen en er zijn spontane samenwerkingen ontstaan. Wij hebben met onder meer ’t koffiehuisje de Blauwe Vogel en Oma’s ijs de handen in elkaar geslagen om een folder te laten ontwerpen en deze van bus tot bus te bedelen. Nooit eerder was er zoveel solidariteit onder de horeca-uitbaters”, besluit Steve.

Info: www.restaurantderoos.be/nl en www.bnb-tendoele.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.