Sterrenchef die droomde van carrière als motorcrosser opent derde zaak in Knokke-Heist

Edwin Menue (links) met wielrenner Caleb Ewan die twee weken geleden bij hem kwam dineren. © MM
Redactie KW

Duinbergen is vanaf 2022 een topzaak rijker: sterrenchef Edwin Menue van Cuines 33 opent er samen met zijn vennoot een restaurant op de zeedijk. Het concept en de naam houdt Edwin nog even geheim. “We ambiëren een goed draaiende, toffe zaak. Op korte termijn denken we niet aan sterren”, zegt Edwin.

Wanneer we Edwin spreken, kan de chef van sterrenrestaurant Cuines 33 zijn enthousiasme nauwelijks verbergen. “Naast de duinen met zeezicht, fantastisch toch”, glimlacht de man.

Voorjaar 2022

Van een restaurant is in het nieuwe gebouw nog niks te zien. Hij wil in het voorjaar van 2022 zijn nieuwe zaak openen. “Ik hoop op maart of april, net op tijd voor het zomerseizoen”, legt Menue uit.

Hij zal de zaak runnen samen met vennoot Wim De Veirman en echtgenote Fleur Boussy. Fran Mertens, die mee in de keuken van de sterrenzaak staat, zal er verantwoordelijk zijn voor de keuken. Matthias Lammens neemt de zaal voor zijn rekening.

Luchtiger concept

Sinds de opening van Cuines 33, ondertussen bijna tien jaar geleden, is Edwin een vaste waarde geworden in de culinaire wereld. Nochtans stond hij niet van jongs af aan in de keuken en droomde hij er niet echt van chef te worden.

Een carrière als motorcrosser was zijn grote droom. Een valpartij op jonge leeftijd stuurde die plannen echter bij. De rest is geschiedenis.

Een Michelinster en kookboek later opent Edwin na Cuines 33 en Mas Brasa al een derde zaak in Knokke-Heist. Al zal hij er zelf niet dagelijks achter het fornuis staan.

“Natuurlijk zal ik het reilen en zeilen van de nieuwe zaak mee opvolgen”, vertelt Edwin. “Maar het vertrouwen in het team is wel groot. We ambiëren niet meteen sterrenniveau, wel een goed draaiende, toffe zaak. Het zal iets luchtiger zijn dan Cuines 33, zeg maar. Wat dat juist inhoudt? Dat blijft nog even geheim”, glimlacht de chef-kok. “Ook de naam houden we nog even voor onszelf.”

Personeelsproblemen horeca

Opvallend genoeg kregen de plannen concreet vorm tijdens de coronacrisis, een periode waarin de horeca harde klappen kreeg.

“Het heeft me geïnspireerd. Ik had plots veel tijd om na te denken en helderheid te scheppen in wat ik nog wou doen en bereiken. Een paar jaar geleden had ik die locatie al eens voorgesteld gekregen. Nu passeerde de trein opnieuw en zijn we ervoor gegaan.”

Of het geen groot risico is om twee mensen van Cuines 33 mee de nieuwe zaak te laten opstarten in tijden van personeelsproblemen in de horeca, willen we nog weten.

Daarop heeft Menue een duidelijk antwoord. “Ik denk dat er op korte termijn een kentering zal komen. Je ziet het bijvoorbeeld aan de inschrijvingen aan de koksschool: die gaan niet plots achteruit. Ik ben overtuigd dat er snel een verandering in de opvatting zal komen.” (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.