https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gastronomisch restaurant Table d’Amis terug van weggeweest in Kortrijk

Matthieu Beudaert en Sofie Delbeke gaan hun eigen culinaire weg. © Archief Kurt De Schuytener
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Op 5 oktober opent restaurant Table d’Amis terug de deuren in Kortrijk. Chef Matthieu Beudaert gaat voor een gastronomische comeback in de Oude Dekenij. Met dat restaurant haalde hij in 2012 een Michelinster. Zijn vrouw Sofie Delbeke is er niet langer de sommelier in de zaal. Zij opent in het naastgelegen deel van de Oude Dekenij een authentieke Napolitaanse pizzeria.

Matthieu Beudaert en Sofie Delbeke openden in 2009 hun restaurant Table d’Amis op Walle. Allebei hadden ze er al een carrière in andere sectoren opzitten. In november 2012 bekroonde Michelin hen met een ster.

Doordat Walle volledig werd heraangelegd, zag het koppel zich verplicht om te verhuizen met het restaurant. Ze vonden een onderkomen in de Oude Dekenij aan de Sint-Maartenskerk, in het hartje van het stadscentrum. Op de bovenverdieping kwam Gastrobar Gust. Na een tijdje gooide het koppel het roer om en koos voor één restaurant op de benedenverdieping. Restaurant Beudaert werd ontdaan van vastgelegde menu’s en tafellinnen, de ster werd ingeleverd.

Na de eerste lockdown kozen Matthieu en Sofie voor een coronaveilig project: La Bicicletta. “De Italiaans geïnspireerde trattoria op het pleintje barstte letterlijk uit de voegen van de Oude Dekenij”, weet de chef. “De opkomst was massaal, het enthousiasme aanstekelijk! Onze hele horde, la bicicletta squadra, is de klanten geweldig dankbaar hiervoor. Enkele cijfers die de begeestering bevestigen: 1366 pasta’s met truffel geurden over het terras, 1753 entrecotes werden gegrild en het was 4888 keer smullen van de kroketjes van risotto!”

Table d’Amis

Ondertussen stoomde chef Matthieu Beudaert een jong en gemotiveerd team klaar voor een comeback op gastronomisch niveau. “In Table d’Amis – de naam zal niet als een verrassing klinken – kan je terecht voor gastronomisch tafelen ontdaan van alle franjes in een informele sfeer. Het menu chef d’oeuvre staat voor culinaire ontdekking en verrassing. Dit menu varieert in functie van inspiratie, creativiteit en ambachtelijke seizoensproducten.”

Matthieu: “Twee jaar geleden heb ik de gastronomie afgezworen. Ik had er genoeg van. Maar er zijn twee motieven die mijn passie opnieuw hebben aangewakkerd. Mijn wekelijkse column ‘chef d’oeuvre’ in Sabato magazine (de weekendbijlage van De Tijd), deed me nieuwe verbanden inzien tussen kunst en gastronomie. En mijn tweede aanzet was een bezoek aan restaurant Reale van chef Niko Romito in Italië waar ik een waanzinnig maal at, buiten categorie.”

Gastronomisch restaurant

“Als je een restaurant bijna twee jaar sluit en terug opent, heb je één groot voordeel: je mag herbeginnen. Je filtert het goede eruit. Een gastronomisch restaurant runnen, kent veel valkuilen en uitdagingen. De werkingskosten zijn hoog en de marges zijn klein. Ondertussen heb ik geleerd dat gastronomie niets te maken heeft met uitgebreide zaalbrigades, kaviaar en tafellinnen. In zijn essentie gaat het over emoties overbrengen. En over connecties tussen mensen: zij die ons inspireren, kunstenaars, collega’s of je ouders, de beenhouwer om de hoek, je medewerkers die je elke dag naar een hoger niveau tillen, de boer die met passie zeldzame groentes teelt, de vinoloog die met hart en ziel zijn wijnranken snoeit.”

Tafels met organische vorm

“Met de nieuwe Table d’Amis wil ik terug naar mijn roots: ongedwongen koken op het ritme van de natuur. Dit leidde tot de nieuwe huisstijl”, geeft Matthieu nog mee.

“Om het idee van het informele te versterken heb ik speciaal tafels laten ontwerpen die organisch zijn. Deze vorm herinnert mij aan een studiereis naar Zweden en Finland waar de architectuur en het denken van Alvar Aalto mij altijd is bijgebleven. Het organische symboliseert voor mij de connectie met de natuur, de seizoenen die altijd veranderen maar ook steeds terugkeren. Ook het logo neemt de vorm aan van onze tafels.

“Table d’Amis is geen soloproject. Het is een team van vijf gedreven mensen die er samen willen voor gaan! Een opkikker na deze bijzondere tijden.”

Op dinsdag 5 oktober gaat Table d’Amis opnieuw open.

Pizzeria Sofia

La Bicicletta bleek een fantastische inspiratiebron voor het nieuwe project van Sofie Delbeke. Tijdens de tweede lockdown vertrok ze naar Napels om er aan de Pizza Napoletana Verace Academie de kneepjes van het vak te leren en connecties te leggen.

Na enkele verbouwingswerken en het metselen van een authentieke Napolitaanse houtoven, knalt de pizzeria van Sofie begin oktober definitief uit de startblokken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten