Bruggeling Victor Darthet kookt maandag in finale van Jeunes Chefs Rôtisseurs

Victor is straks in Kortrijk een van de zes finalisten voor België.©Davy Coghe Davy Coghe
Victor is straks in Kortrijk een van de zes finalisten voor België.©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville

Student Victor Darthet (19) van de graduaatsopleiding Restaurantmanagement aan Hogeschool Vives is een van de zes finalisten aan de culinaire wedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs. De wedstrijd, een organisatie van de culinaire vereniging La Chaine des Rôtisseurs, heeft op 26 april plaats in hotelschool RHIZO in Kortrijk.

De jonge Bruggeling had normaal gezien al op 29 maart moeten aantreden voor de culinaire wedstrijd. Maar daar stak het hardnekkige coronavirus dus een stokje voor: de week vòòr de paasvakantie bleven de scholen, en dus ook de hotelschool in Kortrijk waar de finale plaats zou vinden, gesloten.

Maar uitstel is geen afstel en Victor mag nu op 26 april zijn beste beentje voorzetten op deze culinaire wedstrijd, die sinds 1977 wordt georganiseerd.

“Een van onze lesgeefster is lid van het organiserende La Chaine des Rôtisseurs en stimuleerde me om kandidaat te zijn, en dat leek me wel een interessante uitdaging”, zegt Victor, die in het secundair de hotelschool Spermalie volgde. Hij werkte als vakantiejob bij Cantine Copine en Franco Belge in Brugge, en deed zijn stage bij tweesterrenrestaurant De Pastorale in Reet.

‘Black box’

“Het opzet van de wedstrijd is dat de zes finalisten in vier uur een driegangenmenu moeten koken met ingrediënten uit een ‘black box’. Dat wil zeggen dat we dus pas ter plaatse ontdekken welke ingrediënten er precies in zitten”, legt Victor uit. “We kennen wel de hoofdingrediënten: forel voor het voorgerecht, kalfshaasje voor het hoofdgerecht en chocolade voor het dessert. Je daar echt op voorbereiden is dus niet evident, maar ik probeer wel in de gaten te houden welke producten er op dit moment van het jaar in topkwaliteit zijn er is wel kans dat die dan gebruikt worden. Of je oefent gewoon met je eigen koelkast: wat ligt erin en wat zou ik ermee kunnen maken…”

“De winnaar van deze Belgische wedstrijd mag overigens naar de internationale wedstrijd van de Chaine, in september in Parijs. Dus ja, het is best wel spannend.”

(Piet De Ville)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten