24-jarige chef van restaurant Vlass maakt ambitie waar: Elien Verhulst wint goud in Pierre Wynants Trophy

© LC
Redactie KW

“We gaan om te winnen”, had Elien Verhulst gezegd toen was bekendgemaakt dat ze de finale van de Pierre Wynants Trophy had bereikt. De 24-jarige chef van restaurant Vlass heeft woord gehouden: ze won goud. “Blijkbaar dankzij mijn sausen”, zegt Elien. En dankzij haar team, benadrukt ze. Volgend jaar mag de jonge chef zich meten met de internationale concurrentie. “We kijken ernaar uit!”

Deze tweejaarlijkse wedstrijd, die tot voor kort De Ster van de Belgische Keuken heette, is een organisatie van de Mastercooks – met Pierre Wynants als voorzitter – en met de steun van het National Culinary Team Belgium. Elke deelnemer van minstens 23 en maximum 38 jaar mag een team uitbouwen, bestaande uit een keukenhulp, een sommelier, en een coach. Op de wedstrijd zelf mag de coach alleen mondeling adviseren, maar niet aanwezig zijn in de keuken.

Belgische ingrediënten

De vijf finalisten kookten op 23 november in de Horeca Flanders Expo in Gent voor een jury van Mastercooks. Ze moesten een menu voor veertien mensen bereiden, met vooral Belgische ingrediënten; daarbij waren knolselderij, producten naar keuze te gebruiken uit de Mystery Box van Mabru (Vroegmarkt, Brusselse groothandelsmarkt), een hoofdgerecht met grijze garnalen, en fijne zoetigheden met chocolade van Callebaut. De gerechten werden vergezeld van de verfijnde Belgische schuimwijn Ruffus Brut Sauvage, Kasteelbier, en een Rombouts Espresso Royal koffie. Daarin bleek Elien Verhulst dus de beste.

Blijkbaar hebben mijn sausen de doorslag gegeven – en mijn team, natuurlijk

“Ik was sowieso al blij toen ik de finale had gehaald, maar dit is ongelooflijk”, zegt ze. “Het was bikkelhard. Maar de zege smaakte dubbel zo goed omdat naderhand bleek dat mijn sausen de doorslag hadden gegeven. Ik hou van sausen maken; bij gelijk welk gerecht zorgen die voor het verschil.” Ze vergeet daarbij de essentie niet: een chef is een team. “Die gouden medaille kon ik natuurlijk alleen maar winnen dankzij de steun en het enthousiasme van mijn team: keukenhulp Shane Verkest, sommelier Kenzo Lauwereins en coach Stefaan Lauwereins, met zaalmeester Tinneke Derycke als ruggensteun. We gingen als ploeg om te winnen en hebben ons beste beentje voorgezet. En we hebben gewonnen! Met veel dank aan zij die in mij geloofden. Wat kan een mens meer verlangen?”

Ook uitblinken in internationaal gezelschap, misschien? Volgend jaar mag Elien zich als winnares in het Italiaanse Rimini meten met talenten uit andere landen. “Details van die wedstrijd kennen we nog niet, maar we kijken er uiteraard met veel enthousiasme naar uit en zullen ook daar het beste van onszelf geven.”

Net als topsport

Burgemeester Jean-Marie Dedecker kwam de winnares feliciteren: “Koken is net als topsport: telkens weer een wedstrijd, een partij die altijd dient gewonnen te worden. Klant is koning en de chef vult die wens graag in. Elien heeft bewezen dat ze uit het beste hout is gesneden. Het onderstreept nogmaals dat we in onze gemeente over heel wat culinair talent beschikken. En daar zijn we heel blij mee.”

Elien Verhulst nam het in de finale op tegen Michaël Van Liere uit De Haan, Curtis Mulpas uit Waver, Igor Snyders uit Oupeye en Nicolas Tournay uit Courcelles. (GK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier